Hlavu vzhůru, padá sníh

/autor: /

Je zima, sem tam mrzne, někdy sněží, jindy je plískanice. Počasí je takové, jaké je a naštěstí jej nikdo ovlivnit nemůže. A pokud se svatý Petr nahoře rozhodne, že nám nadělí plno sněhu, musíme se s tím smířit a měli bychom se snažit následkům klimatických výkyvů co nejlépe čelit.


Když se přes naše obydlí přeženou sněhové vánice, asi nejvíce každého trápí, že se mu špatně pojede do práce, nebo že bude muset odházet sníh před domem. Když už se dostane na cestu nebo ulici, pak se kouká pod nohy ve snaze vybrat tu nejlepší cestu při putování za svým každodenním cílem. Ale koukáte se při chůzi po ulici i nad sebe?


Letošní leden na mnoho míst přinesl silnou sněhovou pokrývku a to i do oblastí, kde se nejedná o příliš obvyklý jev. Například v jihočeských nížinách napadlo až půl metru sněhu, který lámal stromy, poškozoval elektrická vedení, ale nyní hrozí i tím, že kupodivu padá ze střech na zem. Mnoho lidí není na tuto situaci zvyklých a někteří ani netuší, jaká rizika na ně čekají. Co se sesouvajícími se ledovými krami dělat?


V první řadě, pokud nyní jdete po ulici, koukněte se raději i nad sebe. Není příjemné být zasypán desítkami kilogramů sněhu!


Vlastníte dům a nenapadlo vás, že byste jím mohli způsobovat veřejné ohrožení? Jak je to snadné… Především majitelé domů jsou zodpovědní za stav objektu a oni musí učinit veškerá opatření, která zamezí ohrožení kolemjdoucích. Někteří již pochopili a alespoň si o svůj majetek opřou „klacek“ s cedulkou: Pozor, ze střechy padá sníh. Bohužel jsou i tací, které tato skutečnost nechává naprosto klidnými.


Pokud majitel není schopen vlastními prostředky zabezpečit sundání sněhu z rizikových částí střešní konstrukce, pak má vždy možnost se obrátit na příslušníky místního záchranného hasičského sboru, kteří v opodstatněných případech sníh sundávají (a někdy dokonce zdarma) pomocí vlastní techniky.


Avšak v zájmu majitele by mělo být i zachování funkčnosti střešního pláště. Sníh, který visí ze střechy, přes den taje a v noci zpětně mrzne, čímž se vytvoří těžká ledová hmota, která v podstatě visí pouze za okapní žlaby. Žlaby jsou ledem vysoce namáhány, deformují se a v mnoha případech dojde k jejich poničení nebo utržení. Stejně tak jsou namáhány okapní háky.


V horských oblastech se tento problém většinou řeší již před zimou, kdy se žlaby sundají a nasadí se zpátky až na jaře. Pokud tomu tak není, je vhodné sesouvající se sníh z okrajů střechy opatrně sundat dříve, než poničí oplechování, či někoho zraní na chodníku.¨


Jestliže přeci jen dojde k poničení části střechy vlivem zvýšeného zatížení sněhem a ledem, pak lze takovou událost označit i za pojistnou, pokud máte správně uzavřenou pojistnou smlouvu s ohledem na klimatické jevy.