Hledáte opravdu kvalitního izolatéra?

/autor: /, , , ,

Před rokem se jako úplná novinka ve stavebnictví objevily Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů a investoři díky tomu získali nástroj, jak si spolehlivě vybrat realizační firmu pro provádění povlakových krytin. Prověrka je o to důležitější, že v minulém roce nastal boom fotovoltaických instalací, které se bez pečlivého opracování hydroizolací na střeše neobejdou. Loni proběhly Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů dvakrát, ale zájem trhu a realizačních firem neuspokojily. Proto se 23. března 2023 izolatéři opět sešli na Mlýně Davídkov, aby zde další pracovníci složili Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů.

Pro třináct účastníků z deseti firem bylo na Mlýně Davídkov připraveno příjemné zázemí s tradičními modely a vším potřebným. Kromě prověřovaných izolatérů byli pozváni i hosté z

řad odborníků, aby se osobně přesvědčili o úrovni a nestrannosti skládaných zkoušek. Pro mnohé zástupce realizačních firem byla návštěva impulsem k úvahám o složení zkoušek vlastními zaměstnanci v některém z dalších běhů. Potvrzují to slova Ing. Petra Hovorky, majitele firmy PRAIZ – stavební izolace, spol. s r.o.: „Dnes jsem tady viděl firmy, které  izolace umějí. Bohužel na stavbách se leckdy setkávám s takovými excesy, že jejich autorem snad nemůže být ani zedník, natož izolatér. Proto jsem za tuto akci rád a když budeme hledat izolatéra, tak se určitě budeme po Mistrovském průkazu ptát. Abychom měli garanci. Sami si do budoucna taky zkoušky uděláme. Na střechách je dnes množství fotovoltaiky, kvůli které se zde objevuje mnohem víc detailů a opracování prostupů. Při nich je opravdu zapotřebí zručnost a umění si poradit. Střecha totiž musí být funkční nejen v hydroizolační, ale také v parotěsné vrstvě. Na to se dost často zapomíná, takže ve střechách řešíme kondenzaci častěji než zatékání.

Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů byly už tradičně rozděleny do 2 kategorií, a to na asfaltové a fóliové izolace, protože každá technologie má jiné nároky. Záleželo tak na firmě, zda svého pracovníka přihlásila na obě technologie, či jenom na jednu z nich. Rozsah prozkoušení je uveden na průkazce, která je novým izolatérským mistrům vystavena a před zneužitím chráněna očíslovaným seznamem, dostupným u Cechu KPT ČR, spolek.

Novými izolatérskými mistry se na 3. Cechovních izolatérských zkouškách stali:

Kategorie Asfaltové pásy

Ondřej Plíhal (Expo Living s.r.o.)

Ondřej Fuchs (Expo Living s.r.o.)

Stanislav Sedláček (Izolex Moravia, spol. s r.o.)

Vladimír Nový (NKB střechy fasády, s.r.o.)

Josef Dvořák (Dvořák s.r.o.)

Yuriy Kopacha (IzoDol s.r.o.)

Kategorie PVC fólie

Michal Miller (P-Systems střechy s.r.o.)

Oleksander Povgar (CZ Isolation s.r.o.)

Andrii Prodan (CZ Isolation s.r.o.)

František Škoula (Střechy servis s.r.o.)

Lukáš Vozáb (Střechy servis s.r.o.)

S výsledky zkoušek vyjádřil spokojenost také zkušební komisař, pan Jiří Doležal (IzoDol s.r.o.): „V tomto běhu se přihlásilo více opravdu zkušenějších pracovníků. Zejména u PVC fólií vypadá plechování velmi dobře, a to jsem ani nemusel tolik radit. Mám z toho radost. Obecně bych řekl, že se na Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů hlásí lidé, kteří mají o řemeslo opravdu zájem. V tom mezi jednotlivými běhy nevidím žádné velké rozdíly. Oni opravdu umí, přesto jsou pro ně  zkoušky i jakýmsi doškolením, protože ne všichni znají takové speciality jako je třeba okapnička spojená do rohu. O prospěšnosti této akce jsem hluboce přesvědčen, i proto tady dnes mám svého zaměstnance. Skládá zkoušky z asfaltových pásů a má to těžké. Jsem na něj přísnější, aby nikdo nemohl říct, že jsem mu něco odpustil.

Pozitivní zprávou je, že po loni proběhlých Cechovních Mistrovských zkouškách izolatérů už investoři a trh tuto aktivitu zaznamenali a začínají ji využívat. „Sám se Mistrovskou průkazkou běžně neprokazuji,“ říká pan Doležal, „i proto, že mám speciální průkaz 001 pro zkušebního komisaře. A tak mě mile překvapilo, když jsem se u investora setkal s požadavkem na prokázání proškolení pracovníků, nejlépe cechem. Radost byla o to větší, že v Cechu KPT mám tuto záležitost sám na starosti. Kruh se uzavřel a je jasné, proč Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů děláme. Přitom ten člověk tenkrát vůbec nevěděl, kdo jsem. Moc mě to tehdy potěšilo a utvrdilo v tom, že tato aktivita má smysl.“

Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů by nebylo možno uskutečnit bez podpory sponzorů – poděkování patří firmám AXTER, FATRA, GUARDIAN, ROCKWOOL, TOPWET a Sdružení výrobců pro ploché střechy.

Další zájemci o složení Cechovních Mistrovských zkoušek izolatérů mohou kontaktovat organizačního garanta akce, kterým je Ing. Bc. Jan Hrubý (jan.hruby@axter.info, +420 775 975 932).

Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, spolek
www.cech-kpt.cz