Mechanické kotvení hydroizolace vytažené na prostup

/autor: /,

U konstrukčních detailů tohoto typu je nutné zajistit, aby hydroizolační povlak nesjel tak, jako je to u tohoto vadného detailu. Pro konstrukční řešení jsem si dovolil převzít konstrukční detaily firmy Fatra Napajedla, která má tyto detaily velmi pěkně zpracovány. Všem vřele doporučuji. www.fatra.cz.

Na následujících obrázcích je konstrukční detail opracování vzduchotechnického potrubí pomocí fóliové hydroizolace. Ta je vytažena na tělo prostup a bez jakékoliv zajištění je vrchní část fólie přelepena samolepící al. páskou. To samozřejmě samo nedrží a hydroizolace má tendenci sjíždět. Což je naprosto jasné, protože v odpovídající výšce ji nic nedrží, kromě síly vůle, ale tu tato izolace moc silnou nemá.

Vždy je nutné používat kotvící pásek z fóliového plechu, který se nanýtuje na tělo prostupu tak, aby tento pásek zajistil, že hydroizolace nesjede. Samozřejmě je nutné jej pak i dotmelit.

 

Obr. č. 1 – ukončení fóliové hydroizolace na pásku z poplastovaného plechu (to je to, co na následujícím detailu chybí a proto sjíždí) Vysvětlivky: 8.10 – Klempířský prvek z poplastovaného plechu, 7.10 – Mechanické kotvení klempířského prvku z poplastovaného plechu, 9.10 – Horkovzdušný svar, 9.20 – Pojistná zálivka, 9.30 – PU tmel

 

Obr. č. 2 – celkový pohled na prostup vzduchotechniky

 

Obr. č. 3 – ukončení hydroizolace na prostupu vzduchotechniky

 

Obr. č. 4 – celkový pohled na detail se sjetou hydroizolací

 

Obr. č. 5 – detail nároží konstrukčního detailu

 

Obr. č. 6 – detail sjíždějící hydroizolace ve vrchní části přelepený al. samolepkou

 

Obr. č. 7 – detail sjíždějící hydroizolace ve vrchní části přelepený al. samolepkou

 

Obr. č. 8 – Konstrukční řešení vytažení hydroizolace na hranatý prostup (v tomto případě ještě zateplený), na Obr. č. 1 je technické řešení ukončení hydroizolace na vzduchotechnické jednotce, které na předmětném detailu chybí.

Konstrukční řešení detailů je základem funkčního střešního pláště. Tj. je nutné zachovávat základní pravidla technického řešení (viz vložené detaily), jinak se konstrukční detail porouchá a jako v tomto případě sjede.

Zdroje: Konstrukční detaily jsou převzaty z www.fatra.cz (kde jsou kompletní technické detaily k fóliovým izolacím), zbytek je převzat z archivu firmy A.W.A.L. s.r.o.