Pohledové střechy z Protanu s omega profily

/autor: /, ,

Setkávání starého a nového, touha po klasickém designu a přitom po co nejvyšší funkčnosti – to vše se snoubí v použití hydroizolačních pásů Protan na bázi měkčeného PVC a dekorativních omega profilů. V myslích jak laické, tak bohužel často i odborné veřejnosti jsou střešní fólie na bázi měkčeného PVC zapsány především jako systém vhodný a ekonomicky výhodný na velké, jednoduché plochy, kde na prvním místě stojí splnění hydroizolační funkce a nízké náklady, kde estetické hledisko je až na jednom z posledních míst. Obecně je realita skutečně taková, ovšem není PVC jako PVC.

Hydroizolační fóliové pásy firmy Protan byly díky své unikátní protiskluzové úpravě používány na aplikacích, do té doby pro PVC systémy značně netypických, už od svého počátku. Tam, kde se na šikmých a pohledových střechách, pokrytých PVC pásem jiných výrobců, značně nepříznivě projevuje odrážení a lom světla v celé ploše jednosměrně a vzniká dojem střechy pokryté „linem“, je estetický dojem ze střechy realizované z hydroizolačních pásů Protan je značně odlišný.

     

 

Důvodů je celá řada. Aby mohla fólie dlouhodobě působit nejen jako hydroizolační vrstva, ale zároveň jako dekorativní a estetická plocha (šikmá střecha rodinného domu, rekonstrukce šikmé střechy horského penzionu, restaurace atp.), je jednou ze základních podmínek rozměrová stálost fólie. Hydroizolační fólie Protan se vyznačují unikátní konstrukcí polyesterové mřížky jako nosné vložky pásu. Ta dodává fólii větší pevnost v tahu a v přetržení a zároveň zajišťuje maximální rozměrovou stálost fólie po celou dobu její životnosti. Protiskluzný dezén na horním povrchu pásů Protan zajišťuje vnímání estetické stránky díla ve vysokém nadstandardu v porovnání se střechami, které jsou provedeny fóliemi s klasickou hladkou úpravou. Bezpodmínečně musí být splněna stálobarevnost pásů. Pohledová šikmá střecha nesmí změnit barvu nejen v záruční době, ale po celou dobu životnosti, která je u pásů Protan stanovena zkušebnou na 25 let, v praxi přes čtyřicet let.

Důležitou podmínkou pro optimální vzhled střechy je zvolení zkušené izolatérské firmy, která instalaci systému provede. Vysoká kvalita a propracovanost hydroizolačních systémů šikmých střech Protan by jinak byla bezpředmětná. Protan průběžně proškoluje prováděcí firmy a přispívá ke zvyšování kvality jimi provedených prací. Zkušenosti z aplikací ukazují, že ideálním podkladem pro pohledovou aplikaci je OSB deska minimální tloušťky 18 mm, přišroubovaná vruty. OSB z toho důvodu, že klasické bednění při svém sesychání vytváří drobné povrchové nerovnosti, které se částečně přenášejí na povrch fólie a tím narušují jednolitý vzhled. Další pravidlo pro aplikaci praví, že jsou doporučovány pásy šíře jeden metr. Pouze pás této šíře je možné dokonale nakotvit a vypnout. Snaha použít PVC pásy jinak, než pouze jako šedou hydroizolační hmotu, se projevuje v nabídce širšího spektra barev. Standardní barevná paleta je v případě pásů Protan následující – světle a tmavě šedá, černá, hráškově zelená a červená. Samozřejmostí je možnost výroby vlastních odstínů, ta je ovšem vázána na množství fólie. Jednou z často slýchaných výhrad architektů je malá strukturovanost dokončeného povrchu. Tuto výhradu lze na velké části aplikací řešit za pomocí tzv. omega profilu. Uvedený pohledový prvek nemá žádnou souvislost s hydroizolační funkcí střechy, většinou bývá aplikován až po dokončení plochy střechy. Rastrování omega profilů je pouze věcí architekta. Nejčastější použití je cca po 88 cm, což odpovídá rozteči svárů jednotlivých rolí a zároveň velmi věrně imituje vzhled skládaných plechových krytin. Kromě čistě estetického použití je možné omega profily využít také funkčně, například jako rozháňky dešťové vody. Jsou vyrobeny také z PVC a na výsledný povrch se horkovzdušně navařují. Věrně dokáží imitovat stojaté drážky plechové krytiny, proto je kombinace fólie s profily velice vyhledávaná v případech, kdy je záměr vytvořit dojem plechové krytiny na konstrukcích střech, kde by z důvodů např. malého sklonu vůbec nebylo možné plech aplikovat.

Protan je propracovaný hydroizolační systém, který i v této úzké oblasti použití nabízí komplexní řešení, ve všech standardních barevných odstínech pásů jsou v nabídce stejně barevné dekorační omega profily a ukončovací poplastované plechy. Není proto například problém vytvořit střechu, kde na první pohled nebude vůbec patrné, zda krytinu tvoří stará měď pokrytá měděnkou nebo fóliová izolace Protan s omega profily v měděně zelené barvě.

Ing. Kamila Váchová

IZOLPROTAN s.r.o.

+420 725 594 437
kamila.vachova@izolprotan.cz