Vodotěsné a plynotěsné prostupy izolacemi

/autor: /, ,

Výrobců a druhů izolací je mnoho a o jejich aplikacích bylo napsáno nepřeberné množství článků. Existují izolace nátěrové, fóliové, asfaltové, kvalitnější, méně kvalitní a tak dále. Všechny však mají jednu společnou nevýhodu – pracují s nimi lidé. Ať už budeme mluvit o pracovní nekázni nebo třeba o lidské tvořivosti, právě lidský faktor většinou způsobuje vady obvykle fungujících systémů. A to bez rozdílu, jestli se jedná o izolaci střechy nebo svislých a vodorovných stavebních konstrukcí. Tento problém se týká především fóliových izolací a asfaltových pásů.

realizace 1 – původní chybná instalace

realizace 2 – oprava s použitím systémových pažnic

realizace 3 – pažnice s instalovanými těsněními

Například natavování izolací na kanalizační potrubí a chráničky procházející spodní stavbou je sice běžná praxe, ale zejména v těchto detailech nesystémově provedených prostupů vzniká velké množství chyb. Tyto chyby způsobují netěsnosti v celém fóliovém systému, který se tím pádem stává nefunkčním. Velkým problémem je, že při pokračování stavby oprava těchto netěsností již není možná. Stejné situace nastávají také u svislých obvodových stěn nebo na střechách, kde je oprava sice možná, ale většinou zbytečně technicky i finančně náročná.

Nejspolehlivějším a zároveň nejjednodušším systémem je použití pažnic fungujících na principu pevné a volné příruby a k tomu vhodně zvoleného těsnění. Izolace se nikam složitě netaví, ale svírá se mezi pevnou a volnou přírubu. Do hrdla pevné příruby se poté instaluje těsnění, kterým se těsní procházející potrubí nebo kabely. Toto řešení je jednoduché a výrazně snižuje riziko chybného provedení. Navíc se jedná o řešení systémové a vytváří tak spolehlivý vodotěsný a plynotěsný prostup izolací.

nerezová pažnice s pevnou a volnou přírubou

Firma BETTRA, s.r.o. dodává vysoce kvalitní pažnice vyrobené z nerezové oceli pro všechny možnosti použití. Použití nerezové oceli namísto plastových pažnic s límcem totiž zajišťujeme mnohonásobně delší životnost a jednodušší montáž. Pažnice HRD-FUF jsou určené přímo k betonáži do stěny, která bude opatřena fóliovou izolací. Pokud se s pažnicemi dopředu nepočítalo nebo jsou určeny například do podlahy, vhodnou variantou jsou pažnice HRD-FUFA pro dodatečnou montáž. Pravdou však je, že se izolatéři často dostávají do situací, kdy stavební připravenost je mizerná a použití standardních pažnic není možné. V těchto případech je možné vyrobit pažnice „na míru“, například jako několikanásobné nebo šikmé.

Používání pažnic s pevnou a volnou přírubou je v Evropě běžným standardem, který Vám ušetří nejen spoustu starostí a finančních prostředků s následnými opravami. Více informací o jednotlivých produktech naleznete na www.bettra.cz. Proškolení obchodní zástupci Vám rádi poradí a pomůžou s výběrem nejvhodnějšího řešení dle Vašich požadavků.

Mgr. Jiří Spurný – BETTRA, s.r.o.

zdroj: BETTRA, s.r.o.