10. ročník konference Izolace přinesl několik novinek pro bezmála 200 posluchačů

/autor: /

Konference IZOLACE 2009


28. ledna 2009 se konal v Konferenčním centru City na Pankráci 10. ročník konference Izolace 2009. Tu pořádá každoročně společnost A.W.A.L. s.r.o. a tento ročník zaměřila na téma Stavební fyzika v praxi. Navázala tak na již tradičně diskutované otázky z minulých let týkající se prolínání oborových disciplín z oblasti projekce a realizace s důrazem na akustické, světelně a tepelně technické aspekty.
Jubilejní ročník sliboval hned několik novinek formou doprovodného programu.
Poměrně široká problematika týkající se stavební fyziky či požární bezpečnosti přilákala jako každý rok stejně široké publikum, které obsáhlo specialisty mnoha stavebních oborů a zároveň studenty, kteří se úspěšně zúčastnili soutěže o volný vstup.
Tak jako se v přednáškách starších ročníků počínaly objevovat první známky přicházející masivní tepelné ochrany budov, nepochybně i tato konference obsáhla ve své šíři další náznaky budoucího vývoje. Můžeme se jen dohadovat, která problematika se v budoucnu ukáže jako podstatná a pokusit se představit si podobu budoucích staveb, které budou ovlivněny novými trendy ve způsobu stavění a zajišťování kvalitních vlastností vnitřního prostředí včetně začleňování stále inteligentnějších systémů technických zařízení budov. Proto také mnohé z přednášek konference již neprezentovaly pouze direktivní a jasně dané informace, ale spíše mapovaly situaci v legislativě i realizaci z různých úhlů pohledu. Přednášející pak svým názorem a doporučením přispívali k rozkrývání rozporů a nastiňovali možnosti jejich řešení – ať již změnou legislativy či jejím výkladem.
Lze tak konstatovat, že prostředí bylo k výměně informací, názorů a zkušeností během konference více než vhodné, a to jak výběrem témat a příspěvků renomovaných a uznávaných odborníků, tak složením posluchačů – tak jak je již desátým rokem hlavním účelem této konference.
Odborná diskuse se po skončení postupně přesunula i na závěrečný raut pořádaný v prostorách předsálí, kde byla současně pro všechny připravena i podrobná retrospektiva předchozích konferencí, na které bylo možné dle proměňující se tématiky vypozorovat také proměny a směřování samotného oboru.
Úspěch konference dokazuje velmi kladné hodnocení posluchačů, které je pro pořadatele nejlepší odměnou za vynaloženou práci a motivace, aby v tomto duchu pokračovali v ročnících druhé desítky.
Těšíme se na další ročník, o kterém budete na našem webu Izolace vždy včas informováni. Dále zde v průběhu roku 2009 budou uveřejněny všechny příspěvky konference vydané ve sborníku.


Redakce portálu Izolace