BAU 2019

/autor: /,

Mnichov 14. – 19.1.2019 – 23. Mezinárodní odborný veletrh stavebních materiálů

Letošní rok byl opravdu velký, kde podle statistik bylo přes 2200 vystavovatelů ze 45 zemí a návštěvnost je 250 000 návštěvníků ze 150 zemí. No něco strašně velkého.

Do stánku s izolacemi jsem musel projít přes stánek s dveřmi a dalšími stavebními prvky. No při tomto pohledu jsem raději zůstal tam, kde mi to připadalo známé. I tak to bylo obrovské množství stánků, kde ale mnohdy dominovala stavební chemie nad vlastními izolacemi. Takže ne, že by nebyly izolace přítomny, byly většinou potlačeny na zajímavosti, které má ve svém repertoáru každá výrobní firma.
Velmi se rozvíjí konstrukční prvky do izolačních systémů, a to jak do spodní stavby, tak i další. Je kladen velký důraz na konstrukční detaily a konstrukční prvky. Takže hlavní izolační materiály se také vyskytují, ale hlavní inovace, rozšíření sortimentů je dominantně v oblasti detailů a nestandardních systémů technického řešení. Vždy něco neobvyklého, co zaujme.

Obr. č. 1 – Rockwool, Sika, vše je u nás již prezentováno, takže se člověk cítí prakticky jako doma

Obr. č. 2 – žlábky do sprch a vlhkých provozů

Obr. č. 3 – anglický dvorek v podání ACO

Obr. č. 4 – Střešní okno s balkónkem, což je velmi praktické

Další komoditou, která byla velmi zastoupena, byly provozní střechy, zejména pak zelené, kde se objevilo několik nových dodavatelů k ozelenění, resp. celých systémů. Samozřejmě nesměly chybět podložky, vpusti a vše, co s tím souvisí.

Obr. č. 5 – Zelené střechy, které byly též hojně zastoupeny

Na každé kroku bylo vidět, že stavebnictví zažívá nebývalý rozvoj a krize z minulých let je zažehnána. Možná, že takovéto výstavy jsou barometrem, zda se stavebnictví rozvíjí nebo naopak je v krizi. Ta letos patrná nebyla, takže můžeme očekávat zajímavý rok s výrazným rozvojem všeho kolem stavebnictví.