ČR musí prověřit stav plochých střech

/autor: /

V několika následujících dnech se pro příslušníky Hasičského záchranného sboru České republiky stane prioritou kontrola stavu plochých střešních plášťů velkých hal a budov, kde se shromažďuje velké množství lidí.


Prověrku stavu plochých střech větších budov, hal a obchodních center nařídil v souvislosti se sobotní tragickou událostí v polských Katovicích ministr vnitra ČR František Bublan.


V příštích několika dnech se hasiči zaměří na vybrané objekty s plochými střechami, které se vyznačují svou velikostí, množstvím uživatelů a které leží ve vyšších nadmořských výškách a v místech, kde nyní trvale leží větší množství sněhu a ledu.


Podle ministra Bublana budou kontroly preventivní a budou prováděny ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu. Hasiči budou prověřovat zejména dodržování předpisů o únikových cestách. Dále se kontroly zaměří na statický stav konstrukcí střešních plášťů. Pokud bude zjištěno, že se vlivem sněhu nebo ledu zhoršila prostorová stabilita konstrukcí, hasiči vše oznámí místním úřadům, jelikož nemají pravomoci na okamžité uzavření objektů.


Ministerské nařízení v praxi znamená provedení stovek preventivních kontrol. Mluvčí hasičů, Petr Kopáček neuvedl, kolik přesně hasičů se této akce zúčastní. Ovšem poznamenal, že se jedná o prioritu následujících dní.


Chceme tímto apelovat na majitele budov, aby dodržovali své povinnosti, například pravidelné odstraňování sněhu ze střech,“ konstatoval Kopáček.


Více se o zřícených střechách dozvíte zde.