Střecha výstavního pavilonu zasypala na 700 lidí

/autor: /

Letošní zima přinesla další katastrofu v podobě zřícené střešní konstrukce. V sobotu 28.1.2006 se v jihopolském městě Chorzow zřítila střecha výstavního pavilonu.


O tomto víkendu se na chorzowském výstavišti konala výstava holubů, na kterou se sjelo mnoho návštěvníků nejen z Polska, ale i z celé Evropy. Bohužel kolem 700 lidí mělo tu smůlu, že bylo v sobotu večer v pavilonu, nad kterým nevydržela střešní konstrukce a zasypala je.


Kolaps střešního pláště o půdorysných rozměrech 100 x 150 metrů si vyžádal desítky obětí a téměř dvě stovky zraněných. Mezi mrtvými jsou bohužel i čeští občané. Naději na přežití zasypaných osob velmi rychle snižoval silný mráz, neboť teplota vzduchu pár hodin po neštěstí klesla na –20 °C.


Nosnou konstrukci střechy tvořily ocelové příhradové nosníky, přes něž byla položena velkoformátová plechová krytina. Celý pavilon byl postaven před šesti lety a při letošních zimních klimatických podmínkách byl dokonce ze střešního pláště pravidelně odstraňován sníh. Příčina zřícení konstrukce je tak poněkud nejasná.


Záchranné práce jsou velice komplikované, nelze použít běžnou techniku, jelikož konstrukce jsou velmi těžké a rozměrné. Situace na místě je velmi nepřehledná, neustále hrozí zřícení dalších částí budovy. Příslušníci záchranných sborů se musí spoléhat pouze na velmi těžkou zvedací techniku.


Fotogalerie (onet.pl)


Fotogalerie (aktualne.cz)




Letošní zima přinesla již několik kalapsů střech. V prosinci spadla střecha plaveckého bazénu na Urale, na začátku ledna přišlo neštěstí na zimním stadionu v Bad Reichenhalleru, poté se zřítila střešní konstrukce nad supermarketem Lidl v Ostravě… Přejme si, ať již další střechy nepadají.