FOR ARCH 2018 – shrnutí

/autor: /
Ve dnech 18.-22. září proběhl na Výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech veletrh For Arch. Na největším stavebním veletrhu jste mohli navštívit několik hal věnovaných následujícím oborům:

Stavební prvky a materiály
Elektrotechnika a zabezpečení
Vytápění
Dřevostavby
BAZÉNY, SAUNY & SPA

Jako každý rok byla doprovodným programem výstava YOUNG ARCHITECT AWARD 2018 – Putovní výstava 10. ročníku architektonické soutěžní přehlídky pro studenty a architekty do 33 let. Vyhlášení soutěže se konalo 11. 9. 2018 v Centru architektury a městského plánování CAMP v Praze.

Dalším prvkem, rok po roce opakujícím se, je soutěž Stavba roku 2018, kterou organizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství jako nadační program řízený radou programu za účasti spoluvypisovatelů soutěže. Cílem soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury. Soutěž je vypsána na podporu kvalitních realizací staveb se snahou ocenit společné úsilí investorů, projektantů a dodavatelů. 

 Zajímavým počinem byl bezpochyby projekt České a slovenské stavby století, který si klade za cíl propagaci úspěchů českého a slovenského stavitelství od roku 1918 do současnosti. Do projektu byla zařazena stavební a architektonická díla s ohledem na jejich význam a přínos v uplynulých 100 letech.
 
dsc4823.jpg
 
Důležití jsou dobří řemeslníci, bez nichž se kvalitně postavený dům neobejde, a tak se při finále 22. ročníku soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO sešli mladí zedníci a truhláři prezentující své řemeslo. Nekomerční projekt, který společnost ABF organizuje ve spolupráci s partnery. Během školního roku po celé České republice a na Slovensku probíhají postupová kola v rámci doprovodných programů při stavebních veletrzích a výstavách. Mladí zedníci a truhláři druhých ročníků stavebních odborných škol soutěží i prezentují řemeslo a svou dovednost v mezinárodní konkurenci. Praktické i teoretické zadání soutěžních úkolů připravují odborníci z praxe, především z řad partnerských firem a cechů. Vítězové z jednotlivých kol postupují do finále, které se každoročně koná při stavebním veletrhu FOR ARCH. V samotném finále budou k vidění další řemeslné obory jako pokrývač, tesař nebo kameník a kamenosochař.
Pořadatel myslel se i na dětské návštěvníky. Nejmenší návštěvníci se mohli zapojit do programu Řemeslo dětem, který pořádá ABF, a. s. společně s organizací Šikovné děti. Jak vypadá práce řemeslníků? To si mohly děti přímo na veletrhu vyzkoušet. Pod dozorem lektorů mohly navštívit různá stanoviště, na nichž si vyrobily vlastní produkty. Každý účastník si za svou šikovnost odnesl malou odměnu a první krůčky v řemeslní kariéře.
Přehled stanovišť: 1. Tvarování plastů, 2. Odlévání, 3. Instalatér, 4. Elektrikář, 5. Truhlář, 6. Klempíř, 7. Sklenář, 8. Dekoratér, 9. Modelář.
Na řemeslo je tedy opravdu potřeba myslet…
Poradenská centra včetně právního poradenství se rozprostírala napříč halami, a tak se návštěvníci mohli dotázat na to, co je v daných oborech zajímá.
ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ ÚDAJE VELETRHU FOR ARCH 2018
Počet vystavovatelů: 786
Počet zahraničních vystavovatelů: 88
Počet států: 15
Čistá výstavní plocha (v m2): 20 843
Hrubá výstavní plocha (v m2): 39 402
Počet návštěvníků: 69 018
Počet akreditovaných novinářů: 152
Zdroj: forarch.cz
Za redakci Kateřina Zelená
Foto. autorka