For Arch v zeleném

/autor: /

Čtvrtek 24.9., začátek podzimu. Vydali jsme se s kolegy na přehlídku novinek ve stavebnictví – na For Arch. Ten probíhal ve dnech 22.-26. září v Pražském veletržním areálu Letňany.
Jelikož jsme se rozhodli veletrh navštívit uprostřed týdne a kolem poledního, žádné davy před pokladnou nás nezastihly. Ovšem uvnitř haly č. 1 to přímo vřelo. Zelená úsporám na každém kroku. Letošní ročník se nesl ve znamení energeticky úsporného bydlení a dle zájmu návštěvníků o veletrh je patrné, že toto téma je v současné době aktuální.
Má to ale jeden háček – výrobci oken, izolací, zdicích materiálů a dalších stavebnin se předhánějí v nabídce svých výrobků pro program Zelená úsporám. Skutečný efekt programu pro stavebnictví je ale zatím stále minimální, shodují se oslovení výrobci. Zelená úsporám v oblasti nových staveb poskytuje peníze jen na pasivní domy, které se ale v Česku zatím téměř nestaví. Největší zájem o energeticky úspornou výstavbu se totiž týká nízkoenergetických domů. Nízkoenergetického standardu se ale dosud Zelená úsporám netýká.
Mezi nově prezentovanými výrobky jsme mohli zahlédnout mimo jiné těsnící hmotu Semtěs, Infrazářič UFO L, prosvětlovací stavební prvek SUNIZER, střechu Roto Sunroof nebo např. publikaci Nízkoenergetické a pasivní domy.
S letošním ročníkem bylo spojeno hned několik soutěží, jejichž výsledky se veřejnost dozvěděla na slavnostním večeru dne 22.9.2009. Konkrétně šlo o tyto soutěže – Architect Award, Construction Award, GRAND PRIX FOR ARCH a TOP EXPO 2009.
Doprovodný program byl opět bohatý a široká veřejnost se mohla zapojit do několika zajímavých projektů. Konference Křižovatky architektury, která proběhla dne 21.9., byla zdařilým startem velkoryse široce pojatého projektu Architecture Week. Odborný seminář s názvem Využití solární energie pro bytové domy byl zaměřen na využití solární energie využité v kombinovaných systémech pro vytápění a výrobu teplé vody v bytových domech v intencích realizovaného dotačního programu Zelená úsporám a proběhl 22.9.2009. Tisková konference Zelené aliance byla zařazena do programu dne 23.9. Ten samý den se uskutečnil odborný workshop na téma Revitalizace a úspory energií v bytových domech.
A jak dopadl letošní ročník, co se návštěvníků a vystavovatelů týká?
Letos se na veletrhu prezentovalo celkem 943 vystavovatelů na čisté výstavní ploše 21 650 m2. Během pěti veletržních dnů zavítalo do PVA Letňany 80 702 návštěvníků, kteří v porovnání s jinými lety chodili na veletrh poučeni a za jasným cílem. „Vystavovatelé veletrhu odjížděli spokojeni. Mnozí z nich měli obavy, jak ten letošní ročník vzhledem k hospodářské krizi bude vypadat. Nakonec se ale ukázalo, že většina návštěvníků přišla na veletrh již cíleně za konkrétními vystavovateli, což vystavovatele samozřejmě velice potěšilo,“ říká ředitel veletrhu Daniel Bartoš.
Za rok na viděnou na 21. ročníku veletrhu, který organizátoři naplánovali na 21.-25.9.2010.



Za redakci
Kateřina Zelená


Zdroj: www.forarch.cz
Fotografie: Redakce