I po čtyřiceti letech fungování je Protan na střeše ve Fetsundu stále fit

/autor: /, ,

 Více než čtyřicet let odolává Protan na střeše továrny na nábytek společnosti Ekornes v norském Fetsundu spalujícímu slunci, krutým zimám, plískanicím a drsným podzimním větrům. Standardem pro střechy, pokud jde o jejich životnost, je až 30 let. Ale tato střecha je rozhodnuta boj s přírodními živly zatím nevzdat.

Dnešní továrna Ekornes byla postavena v roce 1978. Původní výrobní závod podlehl zkáze při požáru dva roky předtím a nová moderní továrna jej měla nahradit. Otázka požární bezpečnosti byla proto na prvním místě. Zastřešení tvoří vrstva betonu, izolace Rockwool a samoshášecí hydroizolace Protan SE 1,6 mm. Dnes, o více než 40 let později, je tato střecha stále pevná a odolná.

Střecha byla každých deset let důkladně zkontrolována a prošla jak 20-, tak 30letými zkouškami. Vloni v létě Protan pozval zástupce British Board of Agrément (zkratka BBA – více než padesát let poskytuje auditní, inspekční a testovací služby, odborné poradenství v oblasti stavebnictví – pozn.), aby se zúčastnil inspekce a hodnocení u příležitosti „40. narozenin střechy.“ Za přítomnosti britského inspektora odebrali zástupci Protanu vzorky fólie, které byly odeslány do laboratoří BBA v Anglii.

„Hydroizolace je dodnes pevná a pružná zároveň. Nejpůsobivějším výsledkem testů však bylo zjištění, jak snadno šlo po předchozím vyříznutí vzorků fólie navařit nové pruhy fólie na původní hydroizolaci,“ konstatuje s potěšením technický ředitel Protanu Olav Haugerud.

Ekornes volbou Protanu v roce 1978 předběhl svou dobu, když si nechal nainstalovat nejekologičtější řešení zastřešení v tomto odvětví. Ve srovnání s asfaltovými střechami a jinými staršími materiály mají střechy chráněné Protanem výrazně menší uhlíkovou stopu, i svařování probíhá čistým horkým vzduchem místo otevřeného plamene. Skutečnost, že není třeba měnit střechu po dobu 40 let, také přináší významné ekologické výhody. Budova továrny Ekornes nyní slouží jako skvělý příklad pro dlouhou životnost střechy chráněné PVC fóliemi značky Protan.

Střecha z Protanu ve Fetsundu má samozřejmě svůj věk a nezapře projevy stárnutí.

Na jejím povrchu jsou vidět záhyby, tu a tam pár pupínků a skvrnek, ale po všech těch letech zůstává plně funkční a vodotěsná.

Nic však netrvá věčně a někdy v budoucnu bude muset být i tato střecha vyměněna. Protan je „zelenou“ volbou i zde, na konci své životnosti: hydroizolační fólie Protan jsou zcela recyklovatelné a stanou se z nich nové výrobky. Díky tomu jsou střechy z Protanu dlouhodobým a zároveň ekologickým řešením.

Pokud jde o Českou republiku, nejstarší zdokumentované instalace Protanu pocházejí z roku 1998 (akce státní podnik Diamo ve Stráži pod Ralskem resp.  budova polikliniky v Rychnově nad Kněžnou). Hydroizolace je na obou střechách samozřejmě stále funkční.

IZOLPROTAN s.r.o.
Ing. Mgr. Martin Jandík
ekonomický úsek
Čestice 159
Kostelec nad Orlicí 517 41
mob.: +420 605 500 950
tel.: +420 494 661 559
fax.: + 420 494 320 152
e-mail: martin.jandik@izolprotan.cz
www.izolprotan.cz