Kašny a jiné okrasné nádrže

/autor: /

Dominantně používané hydroizolace pro tato stavební nebo umělecká díla jsou na bezešvé bázi. V angličtině se pro tyto materiály používá výraz LAW – liquid apply waterproofing – vodotěsné izolace za tekuta nanesené.


Tato stavební díla jsou správným místem pro použití stěrkových nebo stříkaných vodotěsných izolací na syntetické bázi. Ve většině případů nejsou nutné atesty na pitnou vodu, a proto je možné použít řadu stěrkových nátěrů. Samozřejmě, že je nutné brát ohled na materiál, který se bude na tento hydroizolační povlak nanášet.
Hydroizolační materiály se nanášejí stěrkováním, natíráním nebo stříkáním na podkladní konstrukce, vrstvy, které mohou být předem neprofilované. Tato reprofilace se provádí v případě, že podkladní vrstvy jsou nesoudržné nebo vykazují výrazné příznaky koroze. Pro všechny izolace, které jsou bezešvé, je možno používat též neprofilační materiály, které jsou schopné vytvořit kvalitní podklad pro konečnou hydroizolaci.


Výsledek použití polyuretanových stěrek na krásnou barokní kašnu můžete vidět na obrázcích ve fotogalerii.


Schéma stěrkových izolací – obr. č. 1
1. povrchová úprava (může být různě barevná i transparentní)
2. vrchní hydroizolační vrstva.
3. výztužná vložka.
4. spodní hydroizolační vrstva.
5. penetrační vrstva, nebo vrstva vyspravující podklad pod stěrkovou hydroizolací.
Stěrkové hydroizolace se provádějí na místě s předem připravených materiálů, jejich kompozice je obdobná jako u ostatních hydroizolací s tím, že jsou na jiné materiálové bázi, zejména PUR, PMMA.