MosBUILD 2006

/autor: /

V minulém týdnu se v Ruské metropoli Moskvě konala významná mezinárodní stavební výstava zvaná MosBUILD. Není sporu, že Rusko a bývalé státy tehdejšího Sovětského svazu, se na poli celosvětové ekonomiky jeví jako dynamicky se rozvíjející státy.


 


Ukazatelem ekonomického rozvoje je samozřejmě i stavebnictví. Na letošním ročníku hlavního ruského stavebního veletrhu byl tento fakt nepřehlédnutelný. V posledních dvou letech přilákalo Rusko nespočet významných zahraničních firem zabývajících se výrobou stavebních materiálů. Nejen kolem Moskvy, ale i v dalších regionech roste jeden průmyslový závod za druhým a na trhu se zvyšuje konkurence ve všech stavebních odvětvích.


 


Výstava potvrdila ještě jeden nepřehlédnutelný ukazatel. Rusko, které má ze všech „evropských“ zemí nejblíže k Číně, se pomalu a jistě stává jakýmsi mostem pro asijskou produkci směrem do Evropy. Zdejší trh začínají důkladně atakovat nejen čínské automobily a hračky, ale i čínské stavební materiály. O tom, že Čína je schopná produkovat téměř cokoli, se návštěvníci MosBUILDu mohli přesvědčit snadno. Asiaté vystavovali jak základní stavební materiály jako zdící prvky, maltoviny, tak i strojní zařízení, výrobky z oceli a ušlechtilých kovů, fasády, hydroizolace i doplňky interiérů či městkého mobiliáře.


A v čem vězí síla těchto východních trhů? Samozřejmě že v levné pracovní síle a levných surovinách. Stejně tak i ruská produkce má před Evropou velkou výhodu co se týče ceny vstupních komponent. Bohužel prozatím je především u čínských výrobků problém s jejich kvalitou. Ovšem uvážíme-li tempo rozvoje čínského stavebního průmyslu, pak za pár let bude problém kvality do jisté míry odbourán.


 


Posledním důvodem, proč navštívit moskevskou výstavu, je krása místních hostesek. S nadsázkou lze říci, že vystavovatelé se předhánějí v tom, kdo bude mít na svém stánku krásnější mladé slečny, které se budou snažit přilákat zájem nových zákazníků.


 


Nepovedlo se vám podívat se na výstavu letos? Máte-li chuť, můžete to zkusit za rok, ve době od 4. dubna do 7. dubna 2007 se brány výstavy MosBUILD otvírají znova.