Návštěva For Archu

/autor: /
Již podvacátéosmé se odehrál za branami pražského letňanského veletržního areálu ve dnech 19. – 23. září veletrh určený široké veřejnosti v oblasti stavebnictví – For Arch. Nejstarší stavební veletrh s nejdelší tradicí v ČR nabídnul návštěvníkům následující oborové členění: Stavební prvky a materiály, Elektrotechniku a zabezpečení, Vytápění, Dřevostavby, Bazény, sauny a spa. 

dsc5081.jpg

V pátek 22. září po 10. hodině ranní se za jemného deště do fronty před bránu areálu dostavilo velké množství návštěvníků z řad dospělých i studentů. Z některých mládenců by v budoucnu mohli být šikovní řemeslníci, kteří se budou živit poctivou a tolik potřebnou ruční prací. Chvála řemeslu.

dsc5086.jpg

Veletrh každoročně přináší prezentace novinek z mnoha oborů spojených se stavebnictvím, své zastoupení na veletrhu mají přední výrobci, dodavatelé, řemeslníci, ale také investoři, developeři a zástupci dalších oborů souvisejících se stavebnictvím. 

dsc5120.jpg

dsc5127.jpg

Návštěvník se může zeptat na potřebné informace v bezplatných poradenských centrech nebo může napřímo oslovit odborníka u expozice, může přihlédnout praktickým ukázkám stavebních řemesel, zúčastnit se soutěží nebo nahlédnout v rámci odborného doprovodného programu do konferenčního sálu, kde se konají konference, semináře a workshopy.

dsc5139.jpg

Ze soutěží bych namátkou vybrala Stavbu roku 2017, kterou organizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství jako nadační program řízený radou programu za účasti spoluvypisovatelů soutěže. Za zmínku jistě stojí celorepublikové finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, kterého se účastní čtyři desítky talentovaných mladých zedníků a truhlářů. Mladí řemeslníci bojovali o titul až do pátku 22. září v prostorách haly 6, kde pod dohledem odborníků z řad partnerů soutěže museli zvládnout zadání z teorie i praxe. Vítězové budou vyhlášeni nejlepšími řemeslníky České republiky a Slovenska za rok 2017. Také na letošním mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH vybrala odborná porota nejlepší exponáty a technologie letošního roku. O prestižní ocenění bojovalo celkem 46 přihlášených zajímavostí. Pět z nich získalo právě ocenění GRAND PRIX. Šesti dalším bylo uděleno čestné uznání.

dsc5101.jpg

Veletrh kromě nabídky potřebných informací je víceméně událostí společenskou, kde se schází kromě laiků také lidé z oboru, kteří si mezi sebou vyměňují zkušenosti, domlouvají se spolupráce, vznikají nové pracovní vztahy. 

dsc5115.jpg


dsc5137.jpg

Snad se potkáme na příštím ročníku, který bude opět inspirací pro stavbu a bydlení.

dsc5153.jpg

dsc5125.jpg

redakce