Neodkládejte pravidelné preventivní prohlídky vaší střechy

/autor: /, ,

Už je to dlouho, kdy jste byli naposledy na střeše vašeho domu? Pokud vaše střecha není pravidelně kontrolována a udržována, lze do budoucna očekávat nepříjemná a potenciálně velmi nákladná překvapení. Dokud střechou neteče, většina majitelů nemovitostí a předsedů bytových družstev je v pohodě. Až do okamžiku, kdy se „něco“ pokazí a vlhkost pronikne do budovy. Na střechu se obvykle v každodenním shonu při průběžné údržbě budovy jednoduše zapomíná. Znáte to – sejde z očí, sejde z mysli. kontroly a prohlídky střechy svěřte zkušeným a věci znalým odborníkům. Staneme se „praktickým lékařem“ vaší střechy. Prověříme stav střechy, ošetříme mírné bolístky a šrámy a včas odhalíme i případné příznaky vážnější nemoci. V další části textu se můžete podívat na hororové obrázky střech, u nichž nedochází k pravidelné kontrole.

TOHLE NENÍ ZELENÁ STŘECHA

Také necháváte ve vaší sprše vyrůstat plevel z odtoku?
Je to jako čištění odtoku ve sprše
Nenechávejte vaši střechu dlouhodobě bez jakéhokoliv dozoru. Řešením jsou průběžné kontroly střechy a její údržba prováděná profesionálními pokrývači, kteří vědí, co hledat. Sníh, voda a vítr pravidelně vystavují střechu velké námaze. Podle meteorologů bude navíc v našich zeměpisných šířkách v budoucnu přibývat dnů s extrémními projevy počasí.

ZDE JE TŘEBA ZASÁHNOUT

Usazeniny prachu a nečistot vytvoří za čas silnou vrstvu a znemožní plynulý odtok dešťové vody
Prach, pyl, listy nebo šišky se hromadí a pokud se pravidelně a systematicky neodstraňují, stane se z nich shnilá, ale houževnatá organická kaše, která může způsobit velké škody. Listí a pyl mohou zcela ucpat vpusť na střeše, takže voda nemá šanci odtéct. Pro představu – pokud se pravidelně sprchujete, všimnete si, že se váš odtok začne časem ucpávat. Musíte proto konat, jinak na sebe problém nenechá dlouho čekat. Podobné je to i na střeše. Vpusti se postupně ucpávají a zahlcují, trvá to měsíce, možná i roky. Následné odstraňování škod pak ale může být velmi nepříjemné a drahé.

ÚRODNÁ PŮDA

Vrstvy listí a jehličí najdeme obvykle v té části střechy, kde je to nejméně vhodné. Poměrně často narážíme na raritní ukázky ze světa rostlin na střechách, které ale původně nebyly zamýšleny jako zelené střechy. V takových případech se může stát, že budeme muset odstraňovat plevel a náletové dřeviny, které na střeše úspěšně zakořenily.

Střecha nejsou jen vpusti
Sledování „zdravotního stavu“ střechy prostřednictvím pravidelných kontrol a prováděním údržby je cenově dostupné řešení proti úniku vody do budovy, lhostejno, zda se jedná o rodinný či bytový dům, nemocnici nebo obchodní centrum. Ucpaný odtok lze odhalit relativně snadno. Množství listí a spadů rostlin představuje akutní problém, který je třeba okamžitě vyřešit. Stejně důležité je ale hledat začínající problémy se zatečením ve spojích fólie, které, například vlivem povětrnostních vlivů, mohou časem povolit. A právě v takovém okamžiku zkušený izolatér ví, co a kde hledat.

NEBEZPEČÍ VLHKOSTI
Příklad nedostatečně svařené fólie. V takových případech může dešťová voda a vlhkost napáchat značné škody. Jde tedy také o sledování stavu střechy v delší časové perspektivě. Projevují se již počáteční známky opotřebení fólie, které by neměly být přehlédnuty? Jaký je stav střešní krytiny? Kdy nastává ten správný čas na její kontrolu? A kdy na její výměnu? Tento typ hodnocení by měli mít majitelé nemovitostí k dispozici, aby jejich investiční plány a rozpočty na údržbu zohledňovaly i někdy neprávem opomíjený stav střechy.

TAK TAKHLE NE!

Názorný příklad střechy, která už dlouho neprošla řádnou kontrolou.
Pokud potřebujete se střechou něco udělat, může to být také dobrá příležitost zjistit, zda ji lze využít lépe než dosud. Například ke kontrolovanému odvádění vody, které pomůže předejít zatopení přízemí. Bude střešní terasa schopna zvýšit hodnotu nemovitosti? Jak finančně, tak pro ty, kteří v budově žijí nebo pracují?

V PŘÍRODĚ…

Strom, který vyrostl na této střeše, je vysoký asi 140 centimetrů. Tímto obrázkem ovšem rozhodně nemíníme koncept tzv. „zelené střechy“.

Izolprotan je výhradním obchodním partnerem norské společnosti Protan pro ČR.

IZOLPROTAN s.r.o.
Ing. Mgr. Martin Jandík
ekonomický úsek
Čestice 159
Kostelec nad Orlicí 517 41
mob.: +420 605 500 950
tel.: +420 494 661 559
fax.: + 420 494 320 152
e-mail: martin.jandik@izolprotan.cz
www.izolprotan.cz

…chráníme hodnoty…