Problematika ochrany plechové krytiny

/autor: /

Plechová střecha, respektive plechová krytina vzbuzuje u laické veřejnosti vždy značné množství otázek. Jak dlouho vydrží? Nebude rezivět? Udrží se barva a nezmění svůj odstín? Bude se na ni chytat mech? To je jen část otázek, které kladou zájemci o střechu v podstatě všem dodavatelům těchto druhů krytin. Odpovědi, které uslyší, je vesměs uspokojí, vždyť jim odpovídají profesionální obchodníci. Jenže problém je v tom, že právě tito profesionální obchodníci, dovedou své odpovědi lehce zmanipulovat, tak, aby právě ten jejich sortiment vyšel ze všeho nejlépe. Proto, jsem se rozhodl problematiku ochrany plechové krytiny jakýmsi způsobem sumarizovat a doložit na konkrétním příkladu.
Jako demonstrační vzorek použiji materiál pro výrobu střešních krytin s kamenným granulátem belgické firmy Metrotile Europe NV., která je v současnosti druhým největším producentem tohoto druhu krytin na světě. Navíc kořeny této firmy sahají až na samý začátek historie krytiny s kamenným granulátem. Výroba začala již v roce 1960 na Novém Zélandě, odkud pochází i prvotní myšlenka posypu plechové desky kamenným granulátem. Proto se jedná o jednu z mála společností, která může doložit padesátiletou trvanlivost krytiny na skutečných realizacích. Společnost Metrotile Europe NV. intenzivně pracuje na zdokonalování svých výrobků, pracuje s vlastním výzkumem odolnosti krytin. Z tohoto důvodu jsem produkty této společnosti vybral jako ukázkový příklad vysoce kvalitní vícevrstvé ochrany plechové střešní krytiny.
Ocelové jádro – základ kvalitní krytiny
Ochrana ocelové krytiny začíná už prvotním výběrem materiálu pro ocelové jádro krytiny. Společnost Metrotile Europe NV. používá hlubokotažnou ocel síly 0,45 a 0,90 mm jakosti DX52D (1.0350) podle EN 10327. Tento materiál je vhodný pro tvarování za studena, tedy umožňuje vytvoření následných tvarových prolisů jednotlivých typů desek krytiny.
Jednotlivé vrstvy ochrany ocelového jádra krytiny Metrotile:
1) Ocelové jádro desek je pokoveno slitinou hliník-zinek (dále jen Aluzink). Metrotile Europe NV. používá tento druh ochrany krytiny, protože tak využívá přirozenou reakci těchto dvou prvků. Aluzinek AZ 185 je nanesen ve složení 55 % Al, 43 % Zn a 2 % ostatní prvky. Tvoří vrstvu o hmotnosti min. 185 g/m2. Hliník při reakci se zinkem postupně, během poměrně krátké doby, obalí řeznou ránu či třeba průnik po hřebu či vrutu a zamezí tak vnikání vlhkosti přímo na nechráněné ocelové jádro. Tím je zajištěno nešíření koroze a korodování krytiny vůbec. Pro případ, že by střižná rána byla na střeše viditelná, lze tuto ránu zacelit tzv. opravnou sadou. Tedy zvlášť dodaným akrylátem a kamenným posypem. V tomto případě je ovšem zapotřebí zdůraznit, že provedená úprava má ryze estetický důvod a na trvanlivost krytiny nemá v podstatě žádný vliv. Korozní odolnost střešních systémů Metrotile byla ověřována zkouškou solnou mlhou dle ISO 9227 a jednak zkouškou odolnosti vlhkým atmosférám s obsahem oxidu siřičitého dle EN 3231. Výsledky obou zkoušek jsou nadmíru uspokojující.
2) Další vrstvou je základní povlak (primární SPT). Jde o průsvitný ochranný lak pro Aluzink. Je nanášen po obou stranách desky v tloušťce 5 mm.
3) Na SPT se nanáší další základní barevný akrylátový povlak. Tvoří jej emulse složená ze 100% akryl polymerů v barvách dle barvy kamenného granulátu. Tento základní akrylátový prvek je na panelu v tloušťce 185 – 325 mm v závislosti na typu profilu a rozměru použitého granulátu. Celková hmotnost tohoto povlaku na panelu je mezi 160 – 220 g.
4) V předchozím povlaku je v podstatě uchycen kamenný granulát. Kamenný granulát používaný společností Metrotile Europe NV. má hrubost zrna od průměru 0,8 mm po 1,7 mm. Celková hmotnost kamenného granulátu na jednom panelu je kolem 700 g. Kamenný granulát je přírodní materiál, je tedy i přirozeně odolný vůči UV záření.
5) Stálost a otěruodolnost kamenného granulátu zajišťuje vrchní akrylátový povlak. Pojí vzájemně jednotlivé částečky granulátu, čímž vytváří z původně ocelové desky odolný homogenní materiál, který navíc tlumí rezonanci ocelového plechu a vytváří tak „tichou“ krytinu. Tato vrstva je rovněž odolná UV záření.
6) Ve vrchním akrylátovém povlaku (5) je navíc přítomen fungicid, který na dlouhou dobu zamezuje lišejníkům a mechům vytvořit si příznivé životní podmínky. Krytina proto zůstává dlouhou dobu čistá a bez nevzhledných povlaků. Po odpaření tohoto fungicidu, lze jednoduchým způsobem prodloužit estetiku krytiny postřikem střechy přípravkem Metro Guard.
Trvanlivost střechy nezávisí jen na kvalitě střešní krytiny
Sebekvalitnější krytina, která je nesprávně namontovaná, bude působit problémy. Proto je zvláště důležité při montáži zachovávat všechna doporučení výrobce. Střešní systémy Metrotile Europe NV., pokud jsou správně namontovány, zajišťují homogenitu střešního pláště, který pak odolává vlivům počasí včetně jeho extrémních projevů. Což umožňuje s jistotou poskytovat dlouhodobou záruku na krytiny Metrotile v délce trvání 50 let.
Vypracováno na základě protokolu TZÚS – Stavební technické osvědčení – laskavě zapůjčeného společností Metrotile.Cz, s. r. o.


Zdroj: Střechy, fasády, izolace 3/2008