Protan funguje v extrémních podmínkách na 71 stupních severní šířky

/autor: /,

“To místo je extrémní, naprosto extrémní. Vyšplháte na střechu a spatříte velikánská skaliska. Práci zde ztěžují neustálé vichřice z Barentsova moře.”
Tato slova patří Sveinu Eriku Dalheimovi zpobočky Protanu v Altě v severním Norsku. Protan zde, na Severním mysu (norsky Nordkapp) nedávno zrekonstruoval nejseverněji položenou střechu na norské pevnině. Jde o místo charakteristické drsnou přírodou, kde se setkávají vody Norského moře, části Atlantského oceánu, a Barentsova moře, části Severního ledového oceánu.

Skalní útes, který se nachází na 71 stupních severní šířky, je místem extrémů, které přináší nejdrsnější klimatické podmínky, které může Norsko nabídnout. Pohled z okraje, 307 metrů nad mořem, je působivý. Tato destinace je místem, kde se lidé z celého světa setkávají s polárním klimatem.

Budova nazvaná „Nordkapphalle“ je určená turistům a poskytuje útočiště před nástrahami zdejšího počasí. Budova nabízí restauraci či muzeum věnované historii útesu. Má dokonce i kapli, exotické a oblíbené místo pro svatby. Časté bouře, vichřice a extrémní klima však způsobily celkové opotřebení stavby stojící na holé skále. Výjimkou nebyla ani střecha.
Poslechněte zkušené řemeslníky/Naslouchejte zkušeným řemeslníkům
Střecha přestála bičování dešťů a desetiletí zimních bouří, ale v průběhu loňského roku jí začalo zatékat. Důkladná renovace byla proto naprosto nezbytná. Pro takto exponovanou lokalitu byly zároveň zapotřebí zkušenosti a znalost místních podmínek. Renovaci střešního pláště dostali na starost odborníci na práci v tvrdých podmínkách dalekého severu, tým izolatérů Protanu z města Alta. „Počasí nahoře na skalním útesu dokáže být velmi nepříjemné, přináší to potíže se samotnou montáží. To je také důvod, proč je dobré využít firmu se znalostí místních podmínek,“ vysvětluje Dalheim.

Síla hurikánu
Protan má více než 30leté zkušeností s hydroizolacemi střech v severním Norsku a jeho izolatéři dobře věděli, že pro tento projekt bude zapotřebí obzvláště pevné a odolné řešení. To byl také závěr z výpočtů zatížení větrem. Pomocí geografických a meteorologických údajů bylo zjištěno, že střecha bude muset odolat síle větru až 79 metrů za sekundu (nebo 284 km/h). Pro srovnání: rychlost větru přes 32 metrů za sekundu je oficiálně klasifikována jako hurikán.
Aby odolal těmto silám, byl pro jistotu dokonalého ukotvení vybrán unikátní systém skrytého kotvení. Tento systém, vyvinutý společností Protan, využívá zesílených pásů, navařených strojově přímo v továrně na spodní stranu fólie. To umožňuje optimální distribuci sacích sil na jednotlivé kotevní prvky, čímž je dosaženo – pokud jde o odolnost – stoprocentního výsledku. Tento typ kotvení je obvykle určen pro exponované části střechy jako speciální zesílení v okrajích a rozích, ale pro tuto budovu byl použit na celém povrchu střechy o rozloze 3075 m2.

Bezpečný úkryt
Na náhorní plošinu Severního mysu zavítá v nadcházejících zimách obvyklé množství autobusů s turisty, aby si užili nádherné výhledy a arktický vítr. Díky zkušenostem zručných izolatérů a jedinečnému střešnímu systému Protan budou mít cestující možnost vychutnat si kávu a vafle v teplém a chráněném prostředí na hranici Norska.

IZOLPROTAN s.r.o.
Ing. Mgr. Martin Jandík
ekonomický úsek
Čestice 159
Kostelec nad Orlicí 517 41
mob.: +420 605 500 950
tel.: +420 494 661 559
fax.: + 420 494 320 152
e-mail: martin.jandik@izolprotan.cz
www.izolprotan.cz

…chráníme hodnoty…