Tragédie na moskevské tržnici

/autor: /

Je krátce po páté hodině ráno, moskevského času. Hlavní město Ruska, stejně jako celá země, se za pár hodin probudí do svátečního dne – svátku obránců vlasti. Tradiční svátek mužů spojený s oslavami hrdinských činů z různých válečných konfliktů, ale i s obyčejným uznáním postavení mužů v ruské společnosti. Pro Rusko – den v pravdě sváteční.


Bohužel brzké sváteční ráno poznamenává tragická událost v podobě pádu střešního pláště nad jednou z moskevských tržnic – Basmanským rynkem. Je půl šesté ráno moskevského času. Venku padá sníh. Po téměř dvou měsících neobvykle tuhých mrazů se oteplilo. Sníh je mokrý, těžký.
Z nenadání se ještě tichou Moskvou prožene ohromné burácení. Lidé bydlící kolem Baumanské ulice se s hrůzou probouzí a vykukují ven. Mnozí z nich vidí ve žlutooranžovém světle velkou zkázu. Na místě Basmanovy tržnice je ohromná hromada suti a betonových trosek. Nikdo v tu chvíli netuší, co se to stalo.


Po pár vteřinách hrobového ticha se nad tržnicí rozeznívají volání o pomoc, ke zcela zbořenému objektu se sbíhají lidé z okolí, začínají houkat sirény přijíždějící milice, rychlé záchrané služby a hasičů. Místo tržiště, které zde stálo téměř 30 let, jsou nyní neuvěřitelné trosky.


Desítky záchranných sborů se snaží co nejrychleji osvobodit lidi, kteří se v době zřícení střechy nacházeli uvnitř tržnice. Milice uzavírá provoz v okolních ulicích. Sníh nepřestává padat. K místu neštěstí se sjíždí mnoho lidí, kteří mají zprávy, že někdo z jejich blízkých se pravděpodobně nacházel uvnitř. Několik přihlížejících v rukou křečovitě svírá mobilní telefony, na které jim volali zavalení a prosili je o pomoc. Záchranáři se snaží dopídit k nějakým informacím, kde se asi tito lidé mohou nalézat…


Na pomoc zavaleným přijíždějí i jednotky se speciálně cvičenými pátracími psi. Lidé holýma rukama odstraňují kusy betonu. Postupně se daří vyprostit kolem tří desítek lidí, kteří se během několik vteřin ocitli pod tunami betonu, oceli a sněhu.


Vyprošťování je značně komplikované. Teploty nad bodem mrazu v posledních dvou dnech způsobili částečnou oblevu. Ze zborcené střechy se do útrob tržnice svalilo obrovské množství nejen svěhu, ale i vody která byla pod ním a nemohla ze střechy pořádně odtéci. Aby se zvýšila šance na přežití zavalených osob, snaží se záchranáři do trosek vhánět teplo pomocí teplometů.


Necelé dvě hodiny po pádu vyvracejí úřady možnost teroristického útoku, která byla vzhledem ke státním oslavám více než pravděpodobná. Bohužel zároveň sdělují, že na Basmanově tržnici fungovali některé obchody nepřetržitě a lze očekávat, že v budově bylo mnoho lidí.


V průběhu celého čtvtečního dopoledne neustává prohledávání trosek a vyprošťování přeživších. Zároveň se postupně zvyšuje číslo udávající počet obětí. Před zátarasy kolem tržiště postává mnoho lidí. Pracovníci červeného kříže zde vybudovali provizorní přístřešky pro záchranáře, kde je k dispozici horký čaj. Přitom se snaží uklidňovat plačící lidi, kteří beznadějně hledají své blízké.


Po poledni následuje příkaz k zastavení prací na dobu jedné až dvou minut, aby bylo možné při nastavším tichu lokalizovat další volání o pomoc. K vyprošťování se používají jen příruční nástroje. Nejpotřebnější je rozbruska na železnou výztuž, která trčí ze zdeformovaných betonových konstrukcí.


V podvečer přerušuje záchranou akci požár, který vznikl někde v útrobách trosek a postupně se rozšířil. Pro ty, kteří snad ještě pod sutí žijí, znamená konečnou zkázu. Stejně tak pro záchranáře a všechny kdo zde pomáhají.


Oheň se sice podařilo uhasit, ale přichází noc, začíná mrznout… Po více než 30 hodinách od pádu střechy úřady sdělují, že není téměř žádná šance, aby někdo přežil a na místo neštěstí je povolána těžká stavební technika. Začíná demolice trosek.


Pod nimi zahynulo nejméně 65 lidí, dalších asi třicet osob leží v moskevských nemocnicích s převážně těžkými zraněními.


O budově


Objekt tržnice byl postaven jako velkolepé sovětské dílo v roce 1977 a rozprostíral se přibližně na ploše 2000 m2. Čtyřpatrová budova i střecha nad ní byly především ze železobetonu. Plochá střecha o průměru 80 metrů byla tvořena betonovými dílci a v jejím středu byla poloprosklená kopule. Nosný systém objektu byl rovněž železobetonový, obvodový plášť byl ze skleněných průhledných a průsvitných panelů zavěšených na kovovém nosném roštu.


Uvnitř se nalézaly obchody především se zeleninou, ovocem a květinami. Z Bašmanova trhu bylo zásobováno mnoho moskevských obchodů a menších trhů. Jak toto místo vypadá nyní, to ostatně vidíte na fotografiích. Odhaduje se, že se zde nachází přes 12 000 m3 trosek.


Autorem projektu je ruský architekt Nodar Kančeli, který mimo jiné navrhnul i aquapark, jehož střecha se zřítila před dvěmi lety – byla rovněž ze železobetonu. Je to jen neštastná náhoda?


Příčiny destrukce budovy?


Souběžně s vyprošťováním se státní správa snaží objasnit příčinu pádu. V pátek dopoledne sděluje starosta moskvy Jurij Lužkob: „Z nyní známých informací víme, že střecha nebyla provedena podle projektové dokumentace a nebyla podle předložených předpisů užívána ani udržována.“


Již ve čtvrtek Lužkov uvedl, že v objektu docházelo k přetížení podlaží prodávaným zbožím a nebyly prováděny kontroly stavu objektu.


O stavu střešního pláště v posledním roce vypovídají i tvrzení trhovců, že na několika místech docházelo již přibližně rok k zatékání. Tomuto jevu ovšem nikdo z majitelů nevěnoval pozornost.


Nejhorší však je, že při způsobu výstavby v Rusku, jsou nosné konstrukce velice náchylné k rychlé degradaci vlivem různých příčin. Poměrně běžné je nedodržování stavebních postupů a především technologických postupů. Výstavba běžně probíhá za teplot nižších než mínus patnáct stupňů Celsia a ikdyž to zní neuvěřitelně, práce probíhají dokud nezamrzne beton. A to se při použití různých přísad děje při přibližně -20 °C.



V souhrnu existují tři pravděpodobné příčiny, které zřejmě způsobily destrukci objektu:



  • chyba v projektu,

  • špatné užívání budovy a porušování bezpečnostních předpisů,

  • špatný technický stav objektu.

Poslední kapkou do pomyslného džbánu zřejmě bylo vyšší zatížení mokrým sněhem. Ovšem již nyní je jasné, že sníh, kterého v Moskvě neleží až tak extrémně mnoho, nebyl hlavní příčinou pádu střešního pláště.


Co bude dále?


Během neděle či pondělí bude na místě tragédie obnoven okolní provoz . Trosky budovy by měly být zcela odstraněny během týdne. Už nyní se objevují informace, že na místě již bývalé tržnice vyroste nové obchodní centrum. Nezbývá než doufat, že alespoň budoucí nákupní místo bude navrženo, postaveno a užíváno s daleko větším důrazem na bezpečnost.


Souběžně by mělo probíhat vyšetřování podezřelých osob, které by mohly nést za tuto událost zodpovědnost. V pátek byl zatčen ředitel tržiště a o víkendu byl obviněn z obecného ohrožení. Jak vše dopadne, to lze jen s těží odhadnout.


Nad Basmanovo tržnicí zůstanou jen vzpomínky lidí, kteří zde pracovali, nakupovali a především těch, kteří zde ztratily své blízké.


V Moskvě uzavřeny další budovy


V souvislosti s tragédií na Basmanském rynku přikázaly moskevské úřady provést kontrolu všech podobných staveb. Některé z nich byly pro jistotu uzavřeny. Kromě jiného i objekt dalšího trhu, který byl navržen a postaven v 70. letech minulého století. Má obdobný konstrukční systém a stejného autora jako Basmanský trh.