Trápí vás vlhkost ve sklepě?

/autor: /

Trápí vás vlhkost ve sklepě? 

Víme, jak se jí zbavit.  Vlhkost ve sklepech je problémem, který dnes sužuje celou řadu rodinných domů. Obrovské skvrny na zdech, plíseň v rozích nebo těžký a vlhký vzduch – voda ve vašem sklepě dokáže udělat pořádnou neplechu. Vlhkost v domě navíc nemá za následek pouze estetické defekty, ale přináší také jistá zdravotní rizika. Jak se tomu všemu vyvarovat? 
Řešte příčinu, ne důsledky 
Jakmile zjistíte, že máte ve sklepě nepřirozeně vlhko, co nejdříve celou místnost vykliďte a své věci alespoň dočasně uložte někam jinam. A hned potom začněte řešit příčinu. Nemá cenu sklep složitě vysoušet, když vám do něj voda stejně zateče znovu. Je potřeba najít původce neštěstí a zbavit se ho. Pokud se jedná o prasklou trubku nebo třeba poškozený střešní okap, máte situaci značně ulehčenou. Velmi častým původcem vlhkosti ve sklepě je však prosakování podzemní vody. 
Prvním pomocníkem, po kterém můžete sáhnout takřka okamžitě, je vykopání příkopu okolo vašeho domu. Ten vysypte štěrkem nebo proložte okapovou rourou – základy stavby se díky tomu odvětrají a dešťová voda bude odtékat požadovaným směrem. Jenže ve většině případů vám toto řešení nepomůže (nebo pomůže jen částečně) a vy budete muset sáhnout po výměně hydroizolace základů
o1.jpg
Vyberte izolaci

Novou hydroizolaci základů doporučujeme řešit nebo minimálně konzultovat s odborníkem, jelikož patří k nejproblematičtějším úkonům prováděných na stavbách. Co se materiálů týče, můžete volit třeba mezi asfaltovými pásy, izolacemi z PVC nebo nopovými izolacemi. V posledních letech se na trhu izolací základů prosazují také pěnové izolace. Za všechny jmenujme alespoň Chytrou pěnu, jejíž největší výhoda spočívá v tom, že lze aplikovat na jakýkoliv povrch a plně nahrazuje všechny standardní izolační vrstvy. Konečná volba je samozřejmě na vás.
o2.jpg
Konečné úpravy 
Jakmile máte hotovo, můžete se vrhnout na rekultivaci vašeho sklepa. Případnou vodu odčerpejte pomocí čerpadla a k vysušení vlhkého zdiva můžete použít odvlhčovač, kterých se dnes prodává celá řada. Jestliže nechcete příliš investovat, můžete si odvlhčovač pouze vypůjčit – za pár stovek seženete i velmi výkonné stroje, které dokážou vysušit i sklep o desítkách metrů čtverečních. Pak už jenom pořádně ukliďte, nanoste zpět své věci a užívejte si příjemného prostředí ve sklepních prostorech.

Přejeme vám, ať se vlhkosti ve svém sklepě zbavíte jednou provždy!

Fotografie: autor