Veletrh STŘECHY PRAHA 2020 s Festivalem dřeva a nářadí

/autor: /, , ,

22. ročník veletrhu STŘECHY PRAHA přivítá ve dnech 6. – 8. 2. 2020 v PVA EXPO PRAHA Letňany nejvýznamnější výrobce a dodavatele z oboru. Předchozí ročník zaznamenal rekordních přes 25 000 návštěvníků. Na https://www.strechy-praha.cz/ je možno zhlédnout názory vystavovatelů včetně videozáznamu, který přibližuje celkovou atmosféru veletrhu i impozantní stánky firem.

ZVÝRAZNĚNÉ TÉMA
Jedním z nosných témat jsou pochozí ploché střechy – střešní zahrady, terasy a balkony. Jsou stále častějšími součástmi staveb, protože nabízí různorodé možnosti, jak trávit čas s rodinou či přáteli na čerstvém vzduchu bez nutnosti vyrážet mimo domov. S tématem souvisí i široká oblast zastřešení teras, balkonů či pergol a dále zelené střechy, které mají čím dál více pozitivních vlastností a celkově zvyšují atraktivitu bydlení. K tématu je připraven přednáškový blok „Využití střešních plášťů pro běžný život“. Na střechy lze umístit vše, na co si vzpomeneme, včetně stromů, aut či fitness zařízení. Nesmíme však zapomenout, že pod touto střechou budou žít lidé, proto i provozní střecha musí být pohledná a především po technické stránce bezvadná. O tom všem pohovoří odborníci z oboru, v čele s garantem tohoto bloku, Ing. Markem Novotným, Ph.D.

IZOLACE V PARAGRAFECH
Profesionálové si jistě nenechají ujít 21. ročník odborné konference IZOLACE pořádané společností A.W.A.L., která má letos podtitul „Izolace v paragrafech“. Limity pro realizace stavebních děl udávají právě paragrafy, resp. legislativní mantinely chránící nás před těmi, kteří by chtěli vytěžit maximum bez jakéhokoliv ohledu na okolí. Konference má mimo jiné za cíl vysvětlit nejen vlastní „paragrafy“, ale především procesy, které se za nimi schovávají.
V rámci konference budou tradičně vyhlášeny výsledky již 9. ročníku Memoriálu Antonína Fajkoše o nejlepší studentskou práci na téma střechy.

DIGITALIZACE V ŘEMESLE
Již na předchozím ročníku veletrhu proběhly aktivity z oblasti digitalizace řemesla, jejímž cílem je zvyšování produktivity firem. Letos je připraveno další téma, které by mohlo napomoci firmám k větší konkurenceschopnosti. Jedná se o moderní trendy zaměřování konstrukcí, využití dronů v oblasti staveb a rekonstrukcí střech, 3D scanování. Zazní i další atraktivní témata z oblasti legislativy, co je a není možné s dronem provozovat, jaký dron vybrat. Vše bude doplněno praktickými zkušenostmi a poradenstvím.

FESTIVAL DŘEVA A NÁŘADÍ
Pokračuje úspěšně nastartovaný projekt festivalu s širokou nabídkou nářadí, nástrojů, techniky a dalšího řemeslného vybavení. Očekáváme opět velký zájem návštěvníků o pergoly a další dřevěné prvky. V předváděcí aréně budou každý den probíhat přednášky, workshopy, ukázky moderních i tradičních tesařských technik, inovací ve spojích, ukázky prací učňů, setkání s osobnostmi v oboru i soutěže zručnosti o pěkné ceny.

FÓRUM DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE
6. ročník Fóra, které v rámci veletrhu pořádá organizace ČKAIT, má podtitul „Provětrávané vzduchové mezery obvodových plášťů a střech“. Při navrhování nebo realizaci provětrávaných obvodových plášťů a střech je nutné splnit základní požadavky na konstrukce, kterými jsou například tepelná ochrana, požární bezpečnost, mechanická odolnost, ochrana vnitřního prostředí, ochrana zdraví a další. Fórum přivítá renomované odborníky, kteří se vyjádří ke konkrétním problémům realizovaných obvodových plášťů a střech.

SOLAR PRAHA A DALŠÍ PROGRAM
Souběžný veletrh úspor energií SOLAR PRAHA přinese mimo jiné nejčerstvější informace z oblasti domácí, ale i „firemní“ fotovoltaiky. Na přednáškách zazní praktické zkušenosti z ročního provozu fotovoltaické elektrárny na rodinném domě, co lze očekávat, jaké jsou výhody a limity, proč je důležitá akumulace, jak optimálně využívat vyrobenou elektřinu a jaké dotace lze čerpat. Dalším tématem budou například akumulátory a virtuální baterie. Sobotní blok s názvem „Fotovoltaika pro začátečníky a mírně pokročilé“ bude uzpůsobený široké veřejnosti. Na aktuální dění ve společnosti naváže konference k 3. a 4. fázi EET. V sobotu jsou tradičně zařazeny přednášky o poruchách šikmých i plochých střech. K dispozici budou bezplatná poradenská centra pro všechny oblasti výstavby a pro úspory energií.

https://www.strechy-praha.cz/