Veletrh STŘECHY PRAHA přilákal obrovské davy návštěvníků

/autor: /

Obr. 1 a 2 – předání ocenění „Zlatá taška“

Obr. 3 – dění v hale

22. ročník veletrhu STŘECHY PRAHA, který proběhl v PVA EXPO PRAHA Letňany ve dnech 6. – 8. 2. 2020, byl v mnoha ohledech výjimečný. Jak největším počtem návštěvníků v historii, tak množstvím produktových novinek a výběrem témat, která zaujala odbornou i širokou veřejnost.
Soubor veletrhů Střechy Praha, Solar Praha a Řemeslo Praha přivítal přes 25 000 návštěvníků a opět se tak potvrdil neustále rostoucí zájem veřejnosti o komodity, které veletrhy nabízejí. Na 170 výrobců a dodavatelů z osmi zemí představilo své novinky v oblasti střešních materiálů, konstrukcí, fasád, izolací, nářadí a solárních systémů. Dalších 170 firem se prezentovalo na souběžných akcích v oboru dřevostaveb, nízkoenergetických a pasivních domů, včetně zdrojů vytápění. Celková hrubá výstavní plocha souboru všech veletrhů činila 17 600 m2.

ŽIVNOSTENSKÝ BALÍČEK S VICEPREMIÉREM
Po slavnostním zahájení, kde přítomné pozdravil ministr životního prostředí Richard Brabec, následovalo setkání místopředsedy vlády ČR Karla Havlíčka s podnikateli nad Živnostenským balíčkem, který je klíčový pro významné snížení administrativní zátěže pro živnostníky a malé a střední podnikatele.

KONFERENCE 3. A 4. FÁZE EET
Konference s podtitulem „Papír nebo mobil? Poradíme, co bude výhodnější“ za účasti vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové proběhla druhý veletržní den v nabitém konferenčním sále s více než 200 posluchači. Součástí byla i výstavka různých řešení a variant pokladen pro EET.
Obě akce s místopředsedy vlády inicioval a spolupořádal dlouholetý partner veletrhu Střechy Praha, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

IZOLACE V PARAGRAFECH
Odborný doprovodný program odstartoval 21. ročník konference Izolace pořádané společností A.W.A.L. Na 180 posluchačů přilákalo hlavní téma, „Izolace v paragrafech“. Skloňovány byly nejen „paragrafy“, ale především procesy, které se za nimi schovávají. Zaznělo 18 fundovaných příspěvků a sál byl po celý den plný zájemců. Tradičně byly vyhlášeny výsledky již 9. ročníku Memoriálu Antonína Fajkoše o nejlepší studentskou práci na téma střechy, ve které se utkalo 16 prací ze 6 vysokých škol. Předána byla též dvě ocenění Řád zlatého hořáku, které získal pan Ivan Dvořák a Ing. Eduard Jamrich.

PROVOZNÍ STŘECHY JAKO ZVÝRAZNĚNÉ TÉMA
Zvýrazněným tématem veletrhu Střechy Praha bylo využití střešních plášťů pro běžný život, čili tzv. provozní střechy, jakými jsou například terasy, balkony či střešní zahrady. Tématu se věnoval páteční přednáškový blok, jehož garantem byl Ing. Marek Novotný, Ph.D. Jedna z produktových novinek z této oblasti, systém na detekci zatékání plochých střech od společnosti SFS Group, získala prestižní ocenění jako nejlepší exponát veletrhu.

DIGITALIZACE V ŘEMESLE
Jeden z nových projektů veletrhu se týkal digitalizace řemesla v podobě využívání dronů ve stavebnictví. Svá řešení představilo více firem, včetně přednáškového programu, poradenství a praktických ukázek v oblasti zaměřování a monitoringu střech a konstrukcí pomocí dronů, včetně důležitých legislativních aspektů. V projektu, který napomáhá firmám k větší konkurenceschopnosti, chceme pokračovat i v budoucnu.

FESTIVAL DŘEVA A NÁŘADÍ
Obrovský zájem návštěvníků zaznamenaly novinky prezentované v rámci druhého ročníku festivalu dřeva a nářadí. Mnohé lákal například stánek firmy Mafell, kde byla k vidění žhavá novinka v podobě drážkovací frézky pro konstrukci dřevostaveb. Tento výrobek byl oceněn i v soutěži o nejlepší exponáty veletrhu. Množství ručního a elektrického nářadí bylo doplněno rozmanitou nabídkou pergol a dalších dřevěných prvků, krovů, vazníků i například materiály pro dřevěné terasy. Na otevřené přednáškové a předváděcí aréně probíhaly každý den přednášky, workshopy, ukázky moderních i tradičních tesařských technik, ukázky prací učňů i soutěže zručnosti o pěkné ceny. Nechybělo ohlédnutí za minulostí tesařského řemesla v expozici Chebské krovy či v Tegulariu pana Mlýnka, tentokrát zaměřené na ukázky cihlářských výrobků, které se používaly při pokrývání střech – vzdušníky hřebenové a do střešní plochy, úžlabní tvarovky nebo keramické prvky pro zastřešení zídek. Pro nejmenší návštěvníky připravila společnost Tesario odpočinkovou zónu a krásné vyžití v podobě dřevěných her.

PESTRÝ DOPROVODNÝ PROGRAM
Žádané téma, provětrávané vzduchové mezery obvodových plášťů a střech, zaznělo na již 6. ročníku Fóra Dřevěné konstrukce pořádaného organizací ČKAIT. Další semináře určené pro širší veřejnost probíhaly na otevřené ploše v hale 4 po celou dobu veletrhu. Největší zájem byl o témata k údržbě šikmých i plochých střech, nejčastější chyby při rekonstrukcích střech a nabito bylo na přednáškách ke střešní fotovoltaice.

PORADENSTVÍ ZDARMA
K dispozici byla bezplatná širokospektrá poradenská centra s nezávislými odborníky, tradiční Stavební poradenské centrum STŘECHY PRAHA a Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energií.
Novinkou bylo poradenství v oblasti moderních trendů zaměřování konstrukcí a využívání dronů ve stavebnictví. Doporučení na realizační firmu a další cenné rady z praxe získali návštěvníci na stánku Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, který tento rok oslaví 25 let od svého vzniku.

SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ EXPONÁTY
Odborná porota udělila dvě ocenění Zlatá taška v soutěži o nejlepší exponáty veletrhu a též tři čestná uznání. Zlatou tašku obdržela společnost BRAMAC střešní systémy za betonovou střešní tašku Classic AERLOX ULTRA s o 30 % nižší hmotností než mají srovnatelné betonové tašky a dále společnost SFS Group CZ za bezkabelový a bezbateriový systém na detekci zatékání plochých střech Hum-ID.
Čestné uznání získala společnost MAFELL za horkou novinku – drážkovací frézku NFU 50, u které porota ocenila mimo jiné její všestranné použití a příznivou cenu. Další čestné uznání získala firma SEMA za výrobek SEMA V20-1, což je nový modul software umožňující přímý import bodů z laserových 3D scannerů v řádu až miliard. Třetí čestné uznání patří společnosti VELUX Česká republika za VELUX STUDIO – unikátní kombinaci tří střešních oken v jednom rámu.

NEJPOUTAVĚJŠÍ EXPOZICE
Soutěž o nejpoutavější expozici předchozího ročníku veletrhu Střechy Praha 2019 vyhrála společnost KJG. Její stánek se vyjímal na jedné z největších výstavních ploch i letos. Architektonické ztvárnění bylo impozantní, navíc doplněné dokonalým servisem a vstřícností zástupců firmy k návštěvníkům.

OSOBNOST STŘECHAŘSKÉHO OBORU
Podruhé v historii předávání ocenění je Osobností střechařského oboru žena, paní Ing. Eva Hellerová. Střechy jsou její vášní a za skoro 30 let činnosti toho pro střechy udělala opravdu hodně. Podílela se na přípravě norem, spolupracuje s Cihlářským svazem a Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů, zasedá v odborných porotách soutěží, je členkou Redakční rady odborného časopisu, školí, přednáší a pomáhá každému, kdo má zájem dělat řemeslo poctivě.

Veletrh byl opět skvělou prezentací oboru střech i souvisejících odvětví.

Těšíme se opět na shledanou při dalším, 23. ročníku Střechy Praha v únoru 2021.

www.strechy-praha.cz

foto: autor