Vzpomínka a úvodní slovo ke konferenci Izolace 2019

/autor: /, , ,

Úvodní slovo/přednášku ke konferenci Izolace 2019 bude mít pan prof. J. Oláh, společně s panem M. Novotným, kdy se pokusí vysvětlit historii střech z hlediska teorie, ale i praxe.

V rámci teoretické úrovně jsme byli v minulosti velmi daleko, nicméně nás brzdila praxe a plánované hospodářství, které moc nestačilo teoretickým znalostem. Osobně jsem byl součástí (velmi malou) „Stavebních izolací“, které v socialistické minulosti soustředili prakticky vše izolační a limitovaly vývoj v této oblasti. Výroba, resp. aplikace, byla poplatná své době. Musím však říci, že provádění v této době bylo na velmi vysoké úrovni, zejména pak v důsledku existence kvalitních a fungujících učebních oborů. Což je v současné době naprostým snem. Stejně tak v současné době nejsme limitování materiálovými a technologickými možnostmi, které v této minulosti nebyly.

Zelené střechy
Zkoumání zelených střech může být prováděno všemi možnými způsoby, včetně po čtyřech tak, jak to předvádí pan prof . J. Oláh na následujícím obrázku.

Obr. č. 1 – lezení po střechách má dlouhou tradici, tedy v tomto případě 21 let
Hala Bercy v Paříži je velmi zajímavým objektem pro všechny střechaře, kterým se líbí netradiční řešení, které docela dlouho funguje, dodnes a je nutné říci, že to je inovativní zajímavé řešení s využitím ploch, které by jinak byly problematicky využitelné.

Ještě si dovolím další vzpomínku, kde bychom měli udržet historickou paměť, a to jak technickou, tak i personální. Protože bez minulosti nelze budovat budoucnost. To se týká i osobností, které se zasloužily o rozvoj a popularizaci této oblasti stavebnictví.

Obr. č. 2 – pan prof. Oláh a pan doc. Fajkoš
Jednou z možností je shromažďování a nevyhazování dokumentů, které nějakým způsobem byl při tvorbě „izolačních dějin“, mnohdy je to k lehkému úsměvu, ale vše se vyvíjí. Neměli bychom však zapomínat. Předávání cen v rámci Memoriálu Antonína Fajkoše (http://memorial-af.cz/), je jedním z kroků, které jsou nutné tak, aby tato pozitivní historie nezmizela v propadlišti dějin.

Registraci na konferenci Izolace 2019 najdete (jako každý rok na www.izolace.cz) zde.