Your Knowledge 2018 aneb cesta do hlubin študákovy duše…

/autor: /, , , ,
Kto má najkrajší pohĺad na Kočovce z perspektivy? Predsa bociany, ktoré každoročne hniezdia v blízkosti parku na stĺpe elektrického vedenia…. 

dsc8849.jpg

O jarním víkendu 14.-15. 4. jsem společně se svými kolegy Ing. Michalem Šidou, PhD. a Ing. Petrem Kapičkou zavítala na základě pozvání od Sdružení studentů SvF STU do Učebno-rekreačného zariadenia Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

dsc8865.jpg

Objekt se nachází v obci Kočovce, kde se v roce 1919 narodil Prof. Anton Kotzig, DrSc. – významný matematik, v krásném prostředí obklopeném kopečky Povážského Inovce a Malých Karpat pri Novom Meste nad Váhom. Jaro zde nastoupilo v plné síle a prosytilo vzduch rozkvetlými květy okolních stromů… 

dsc8907.jpg

Náš večerní příjezd obohatila procházka po přilehlém parku společně s prohlídkou polorozbořeného lihovaru, o kterém jsem bohužel nenašla zmínku. Smutný to pohled na kdysi jistě krásnou budovu…
dsc8887.jpg
dsc8873.jpg
Po historicky-přírodovědném naučném Rakovského chodníku jsme došli až k lesoparku Skalka k rodinné hrobce rodiny Rakovských, která byla významnou součástí obce.
dsc8939.jpg 
dsc8941.jpg
Hrobka je historickou nadzemní centrální stavbou s půdorysem ve tvaru řeckého kříže umístěna na samém konci vsi vedle cintorínu, tedy hřbitova. 
dsc8929.jpg
dsc8932.jpg
Až k ní nás čerešňovú, tedy třešňovou, alejí doprovodil zdejší obyvatel, muž důchodového věku, kterého jsme potkali u rozbořeného lihovaru ve stavu rozjímání. S nadšením nás informoval o zdejších zajímavostech. Cestou na nás z hnízda, které bylo umístěno na sloupu elektrického vedení, koukal bocian, tedy čáp. Začíná padat tma a chlad, a tak se navracíme zpět mezi studenty do útulných prostor historického kaštieĺa, tedy zámečku. Jednopodlažní trojkřídlá budova s empírovými slohovými prvky je opravdu nádherná, hlavně ta krásná okna s obloukovým nadpražím a okenicemi a dlouhé chodby se vstupy se dveřmi taktéž s obloukovým nadpražím. 
dsc8860.jpg

Co se dělo od pátku do neděle za zdmi Kaštieĺa Kočovce vybudovaného v roce 1730 a který od roku 1967 patří Stavební fakultě STU v Bratislavě? 

dsc8863.jpg

dsc8987.jpg
dsc8988.jpg

V pátek 13. dubna se v tomto zařízení sešli studenti zo Združenia študentov v rámci projektu Your Knowledge. Cílem tohoto projektu je poskytnout propojení teorie, praxe a zábavy pro 25 studentů, kteří byli vybráni na základě motivačního listu, ve kterém měli shrnout, proč by právě oni měli jet na víkend zadarmo do Kočoviec. Snahou je kromě tradiční výuky zprostředkovat studentům přímý kontakt s odborníky z praxe. 

Naším milým úkolem bylo představit v krátkosti činnost naší společnosti, ale hlavně prezentovat studentům poznatky z praxe. Kolega Michal Šida měl zajímavou prezentaci na téma poruch strešných plašťov – s názornou ukázkou měření vlhkosti pomocí měřicího přístroje RWS (mezi kolegy nazývaného „žehlička“) – vlhkostního to detektoru s několika režimy pro nedestruktivní zhodnocení vlhkosti a vyhledávání netěsností v obálce budovy od výrobce Tramex, v ČR prodáván společností A.W.A.L. s.r.o., která je autorizovaným distributorem. Studenti se shlukli okolo Michala a bedlivě naslouchali a pozorovali názornou ukázku. 

dsc9000.jpg

dsc9002.jpg

dsc9003.jpg

dsc9004.jpg

Další vlhkost byla objevena náhodně kolegou Petrem v chodbě budovy (nová budova včetně konferenčních prostor, která také slouží studentům a stojí naproti historické budově) a také byla změřena „žehličkou“. Druhým příspěvkem byly vady a poruchy staveb – příklady z praxe pohledem tepelného technika Petra Kapičky, jehož rozsáhlá prezentace s ukázkami a popisem vad zaujala stejně tak jako Michalovo povídání. 

dsc9020.jpg
Studenti poslouchali, dotazovali se, diskutovali a důkladně si prohlíželi dovezené vzorky fólií.

dsc9010.jpg

dsc9011.jpg

dsc9017.jpg

dsc9026.jpg

Což jsme všichni ocenili, v čase nedělním jsme to očekávali jen od opravdových nadšenců. Oborové letáky i sborníky byly studenty vcukuletu rozebrány. 

dsc9024.jpg

Nastal čas loučení se studenty a pracovní myšlenky jsme vyměnili za turistickou obuv a po dobrém obědě jsme se jeli podívat na nedaleký Čachtický hrad proslavený vražedkyní mladých děvčat Alžbětou Báthory známou z knihy Čachtická paní autora Joža Nižnánsky a z filmu Bathory v režii Juraje Jakubiska.

dsc9088.jpg

Slunce mělo jarní náladu, vítr si pohrával s našimi vlasy, a tak jsme s dobrou náladou prošli místa, kde dnes stojí již zbytky hradu, avšak vznešeného a majestátně usazeného na vápencovém kopci v nadmořské výšce 375 m v obci Čachtice (14 km od obce Kočovce). Pohled na hrad, který vznikl ve 13. století jako strážní, je opravdu krásný. 

dsc9080.jpg

Po prohlídce hradu jsme sedli do auta a se sluníčkem obtisklým do tváře jsme ujíždeli vstříc Praze.

Držíme projektu Your Knowledge palce, děkujeme za milé pozvání organizátorce Bc. Petře Hrehušové, člence rady ZŠSvF STU a přejeme hodně štěstí a úspěchů do budoucna všem studentům této fakulty. 

Milé studentky, milí studenti, je skvělé, že máte tuto příležitost v rámci projektu. Važte si ji a užívejte si ji. 
Bylo nám potěšením zastavit se za vámi.

Děkuji i mým kolegům, se kterými jsem se ani chvilku nenudila. 
Za naši víkendovou posádku

Kateřina Zelená, redakce Izolace, A.W.A.L.-PRO, s.r.o.

Foto: autorka

P.S. Krásné jaro na cestě za poznáním přeji.

dsc8893.jpg