Bizarní kabelové prostupy

/autor: /,

Občas se vyskytnou konstrukční detaily, nad kterými je nutné se pozastavit a revidovat, zda to, co umíme a známe, je opravdu to správné, jak se izolace mají řešit.

Kabelové prostupy jsou velmi důležitým konstrukčním detailem, který by měl umožňovat přívod kabelů k prvkům technického zařízení, která jsou umístěná na střeše. Tyto kabely by měly být vyměnitelné a současně by měly těsnit při průchodu hydroizolačním povlakem.

Husí krky, které se velmi často používají jako obal pro vedení kabelu, mnohdy procházejí přes hydroizolační povlak. Problém je, že „husí krk“ utěsnit prakticky nejde. Takže zde ukazuji pokusy o nemožné, a to utěsnit husí krky prostupující hydroizolačním povlakem.

Obr. č.  1 – opracované husí krky hromadného kabelového prostupu v asfaltové hydroizolaci

Obr. č.  2 – opracované husí krky hromadného kabelového prostupu v asfaltové hydroizolaci z jiného úhlu pohledu

Obr. č.  3 – opracované husí krky hromadného kabelového prostupu ve fóliové hydroizolaci

Vždy, když jsem konfrontován s detaily tohoto typu, tak velmi lituji, že neexistuje standardní vzdělávání v oblasti „izolatér“. I když toto je také tak trochu odpovědnost projektanta, aby a priori vyřešil všechny detaily, které jsou potřeba. Zde je patrné, že technické řešení bylo necháno na izolatéra a ten zklamal.