Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů 2022 – díl I.

/autor: /, ,

Sen se stal skutečností! …historicky první Mistrovské zkoušky izolatérů, pořádané Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, spolek, proběhly ve dnech 26. až 28. ledna 2022 na Mlýně Davídkov. Iniciátorem celé akce byl Marek Novotný, člen představenstva cechu s odpovědností za povlakové izolace pro ploché střechy.

Obr. 1 – Marek Novotný, člen představenstva Cechu KPT ČR

Pouhý pohled na obličej pana Marka Novotného (obr. 1) dokazuje, že realizace prvních Cechovních Mistrovských zkoušek izolatérů byla velmi náročná. A to nejen pro něj, ale pro celý organizační tým i všechny zúčastněné.

Prvním prubířským kamenem, na který akce narazila, byl covid. Pravidla je nutno respektovat, proto byl každý účastník před zahájením akce otestován, a to buď v rámci své firmy, odkud byl vyslán, případně přímo v místě konání, kde bylo připraveno kompletní vybavení pro antigenní testy. Důsledná opatrnost v koncovce znamenala zhruba 30% úbytek osob. A to i na straně organizátorů, kde odpadli dva políři, kteří měli mít v organizaci akce  nezanedbatelnou úlohu při vytváření modelů. Nicméně zodpovědně zůstali v karanténě, aby ostatní neohrozili. Takto neblaze covid zasáhl i do izolací.

Nakonec se na Mlýně Davídkov (nedaleko Kolína) sešlo 20 izolatérů, odhodlaných podstoupit Mistrovské zkoušky. Aby se ale vůbec mohli zúčastnit, museli doložit svou předchozí praxi a teprve ona je opravňovala k účasti na Mistrovských zkouškách. Kromě schopností jim nesměla scházet ani odvaha, aby zkusili něco nového a zcela neznámého.

Velkou neznámou byly Mistrovské zkoušky i pro organizátory. Za to, že výzvu nevzdali, ale naopak dotáhli úspěšně do konce, jim patří poděkování. A to celému kolektivu, který se na přípravě a realizaci podílel. Nejdůležitější je z nich jmenovat pana Jiřího Doležala (firma IzoDol), který v pozici hlavního mistra Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů řídil. Navíc připravoval zkušební makety a podílel se na mnoha dalších organizačních záležitostech.

Obr. 2 – Pan Jiří Doležal (IzoDol) v centru pozornosti při vysvětlování principů zkoušení nad jednou z maket

Protože do posledního okamžiku nebylo jasné, kolik lidí se na Cechovních Mistrovských zkouškách izolatérů nakonec sejde, byla organizace náročná. Skvěle tuto část příprav zvládl pan Jan Hrubý, který nikdy neztratil přehled (přestože se na následujícím obrázku se tváří docela ustaraně).

Obr. 3 – Pan Jan Hrubý byl schopen v současné nestabilní situaci zařídit, že organizace dokonale fungovala a vše se realizovalo tak, jak bylo v plánu

Obr. 4 – Řadu fotografií a další technické, propagační a grafické práce má na svědomí paní Alena Georgiadisová, prakticky jediná dáma, která se nebála vkročit do této události. Na snímku uprostřed je pan David Torač z firmy Base IC, který předvedl jednu z nejlepších mistrovských prací

Obr. 5 – Ilustrační fotografie Mlýnu Davídkov, kde se Cechovní Mistrovské zkoušky konaly

Obr. 6 – Stodola, ve které se uskutečnily Cechovní Mistrovské zkoušky

Kromě toho, že se vůbec podařilo významnou řemeslnou událost úspěšně zorganizovat,  podařilo se ji navíc zorganizovat v překrásném prostředí. Velké poděkování proto patří firmě TopWet, která poskytla areál, který přesně odpovídal tomu, co bylo pro Cechovní Mistrovské zkoušky izolatérů zapotřebí. Paradoxně k dokonalosti přispělo i to, že na mlýně byl špatný telefonní signál, takže byl na práci klid a nikdo účastníky nerušil.