Hydroizolační asfaltové pásy s modifikací ALPA

/autor: /, , , ,

 

Hydroizolační asfaltové pásy typu ALPA vyvinuté společností AXTER, předního světového výrobce hydroizolačních materiálů, jsou již nějaký čas běžnou součástí portfolia produktů používaných v rámci českého trhu. Nutno podotknout, že se zejména v poslední době těší stále větší oblibě.

Ojedinělá modifikace

Asfaltové pásy typu ALPA disponují speciální a patentovanou modifikací nazvanou ALPA. Modifikace se vyznačuje mimořádnou odolností proti stárnutí a vynikající přilnavostí při natavování k podkladu, a to díky nízké viskozitě nahřáté směsi. Zajímavostí je, že pásy typu ALPA lze díky jejich vlastnostem použít i k přímému natavení na minerálně-vláknité tepelněizolační desky či beton. Pásy lze navíc použít nejen jako podkladní, ale zejména jako vrchní pásy při provádění sanací stávajících střešních plášťů s krytinou z asfaltových pásů. Z tohoto důvodu jsou pásy velmi často používané všude tam, kde není nutné měnit skladbu a postačí přivrstvit hydroizolační vrstvu. Pás se jednoduše nataví na poškozený stávající vrchní pás.

Jednoduchá aplikace

Před natavením pásu je nutno poškozený stávající vrchní pás řádně očistit, případně např. prořezat vzniklé boule a plochu upravit pro natavení. Takovéto řešení je nejen velmi funkční, dojde k efektivnímu zmonolitnění podkladu a nové vrstvy (tedy k vytvoření nového povlaku o  vyšší hydroizolační tloušťce), ale zároveň je i šetrné z hlediska finančních úspor.

Aplikace je velmi rychlá a jednoduchá, na poškozený pás totiž není nutné nanášet penetrační nátěr ve smyslu adhezního můstku. Předpokladem pro použití tohoto řešení je samozřejmě dostatečná únosnost nosné konstrukce pro přivrstvení, soudržnost podkladních vrstev k sobě navzájem, absence vlhkosti ve střešním plášti a obecná kompatibilita střešního pláště s přivrstvením z hlediska stavební fyziky (zvýšení difuzního odporu na horním líci).

Široké možnosti použití

Pásy typu ALPA lze použít nejen jako vrchní asfaltové pásy, ale i jako podkladní pásy dvouvrstvých systémů, parozábrany, případně jsou vhodné také do oblasti spodních staveb. Pásy s modifikací ALPA existují také ve variantě proti prorůstání kořínků, určené pro použití  do dvouvrstevných systémů intenzivních i extenzivních zelených střech.

 

 

 

 

 

 

 

Hydroizolační pásy typu ALPA nabízejí díky svým vlastnostem široké možnosti použití, směřující ke kvalitnímu zabezpečení hydroizolace staveb. Bezpochyby proto si už našly a upevnily své místo nejen ve světě, ale i na tuzemském trhu.

Jan Hrubý