Jeden den na For Archu

/autor: /

Slunečný, ale chladný den uprostřed pracovního týdne. Středa 19. 9. 2007. Sedím ve veletržní lince č. 758 a mířím od stanice metra Českomoravská na 18. ročník veletrhu For Arch. Ten probíhá ve dnech 18. – 22. září v Pražském veletržním areálu Letňany.
Davy zájemců, mezi nimiž se nacházím kolem 10 hodiny ranní i já, se tísní v nekonečné frontě před dvěma otevřenými pokladnami a čekají, až na ně přijde řada, aby mohly zakoupit vstupenku.
Výstaviště v Letňanech na mě působí rozlehle, můj pohled upoutají stavební stroje a vlajky, které zaplňují prostor před halami.
Veletrh byl zahájen den před svým oficiálním začátkem 2. ročníkem mezinárodní konference „Výškové budovy v historických centrech Evropy“. Samotný název ve mně vyvolal představu o známých stavbách evropských měst ve spojení s jejich různorodou architekturou. Konference navazovala na úspěšný minulý ročník „Výškové budovy a Praha“.“Každé město si přeje, aby jeho dominanty byly charakteristické, zapamatovatelné, originální a zároveň, aby mu slušely ve vztahu k tomu hodnotnému, co bylo postaveno dříve.“ Tak zní úryvek z příspěvku o této konferenci na serveru www.estav.cz.
Výstava probíhala v 7 halách, rozčleněna byla do 11 tematických okruhů. Na své si tak přišli odborníci, kteří sháněli informace či potřebovali srovnání stavebních a projekčních, developerských a realitních firem. Pomocnou ruku nám při našem rozhodování mohli podat zástupci z řad finančních institucí a vydavatelství, které jsou vždy součástí těchto akcí.
Poprvé byl prezentován projekt „Dotované bydlení“, který měl za cíl zajistit všem zájemcům výhodnější ceny při stavbách i rekonstrukcích bytů a domů i při pořizování vnitřního nebo zahradního vybavení.
Veřejný a obytný interiér a svítidla zaujali své místo v hale č. 6.
Fasádní prvky a výplně otvorů, okna, dveře, vrata, výkladce, kování, portály, žaluzie, markýzy a rolety, to vše dominovalo halám číslo 3 a 4.
V hale číslo 5 jste mohli zaznamenat nabídky firem z oblasti elektroinstalací, technického vybavení budov, tepelné techniky, klimatizace a vzduchotechniky.
Po půldenním putování mezi stánky, které byly, zvláště u větších firem, nápadité, jsem se naobědvala v útulné restauraci, která jako jedna z mála byla uvnitř. Občerstvit jste se mohli také ve venkovních stáncích, rozestavěných mezi halami.
Rok co rok nás svou pestrostí překvapují doprovodné akce – soutěže, tiskové konference a sympózia.
Jednou z akcí, na kterou jsem po obědě zavítala, byl křest knihy Ing. Arch. Josefa Smoly, který představil svou knihu „Stavba rodinného domu krok za krokem“. Tato publikace je kompletním průvodcem stavbou, zahrnující informace z řady souvisejících oborů – stavebního práva, územního plánování, projektové přípravy, realizace staveb a také poznatky ze současné stavební praxe s přihlédnutím k novým trendům v podobě moderních dřevostaveb a energeticky úsporných domů.
Za další zajímavou a veřejností s napětím očekávanou doprovodnou akci lze uvést 2. ročník celostátní konference Dřevěné stavění. Konference se setkala s úspěchem, mezi 123 účastníky zaznamenala velký ohlas.
Mezi soutěžemi pak byly nepřehlédnutelné dvě – Architekt roku a Dopravní stavba roku. Obě soutěže byly celostátní. Vyhlášení nominací soutěže Dopravní stavba roku a předání cen vítězům soutěže Architekt roku bylo společně s prohlídkou nově zrekonstruovaného Schwarzenberského paláce uskutečněno právě tam, v rámci konání Galavečera mezinárodního stavebního veletrhu For Arch 2007.
Výstavu jsem opouštěla s dobrým pocitem kvůli získaným podkladům pro svou další práci.
A pak, je to společenská událost, kde se setkáte tváří v tvář s lidmi, které znáte nebo chcete poznat, získáte přehled o novinkách a o dění v této oblasti.
Nebe se zatáhlo a já opouštím areál Výstaviště. A tak pomalu končí druhý návštěvní den svátku všech stavařů a jim spřízněných duší. Vracím se do kanceláře, abych mohla za pár dní uveřejnit tento článek a dodatečně přidat celkovou bilanci návštěvníků za v tuto chvíli již ukončený 18. ročník.
A jak dalece byl tento ročník úspěšný?
První den veletrhu, tedy 18. 9., se do hal i přes nepřízeň počasí podívalo 13 500 návštěvníků, den druhý, 19. 9., se návštěvnost vyšplhala k číslu 17 730. 20 458 účastníků se podívalo na veletrh třetí den. Přesný počet návštěvníků do této chvíle neznáme, to nám prozradí závěrečná zpráva v týdnu od 1. 10. 2007 viz www.forarch.cz Odhadem je to okolo 100. 000 osob.


Zdroje: www.forarch.cz
             www.abf.cz
             http://mam.ihned.cz/


Fotografe: Kateřina Zelená