Jubilejní 30. ročník FOR ARCH

/autor: /,

V minulém týdnu jsem navštívila jubilejní 30. ročník stavebního veletrhu FOR ARCH, který letos přivítal 72 656 návštěvníků, kterým na 39 402 metrech čtverečních představilo své výrobky a služby 791 vystavovatelů.

FOR ARCH zůstává přední českou událostí ve stavebnictví.
Dle tiskové zprávy společnosti ABF, a.s. potřebuje moderní stavebnictví odpovídající legislativu.
Co se týče poptávky nebo množství zakázek, vede si české stavebnictví dobře. Za minulý rok se dokončilo téměř 20 tisíc bytů a prostavělo se 275 miliard korun. Budoucí úspěch českého stavebnictví však nezávisí jen na stavu ekonomiky.

 

Klíčový je také dostatek zkušených pracovníků

Přetrvávající výzvou pro český stavební sektor je nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Jsou potřeba jak inženýři, kteří si budou rozumět s nejnovějšími materiály a postupy, tak zejména zkušení řemeslníci, kteří stavbu realizují. I přes nábor zahraničních pracovníků se této výzvě nedá čelit z roku na rok a je potřeba v českých dětech a studentech dlouhodobě podporovat zájem o práci v oboru. A FOR ARCH vychází těmto potřebám každoročně vstříc. Řemeslo má na veletrhu prostor nejen na stáncích firem, ale i
v Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO. V ní se utkávají nejlepší čeští učni z oborů truhlář, zedník, kameník, pokrývač a dalších souvisejících oblastí. Pro nejmenší návštěvníky je určen program Řemeslo dětem, kde si mohou vyzkoušet zábavnou cestou řemeslo ve spolupráci se zkušenými lektory.

ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ ÚDAJE VELETRHU FOR ARCH 2019:

Počet vystavovatelů: 791
Počet zahraničních vystavovatelů: 85
Počet států: 17
Čistá výstavní plocha (v m2): 20 940
Hrubá výstavní plocha (v m2): 39 402
Počet návštěvníků: 72 656

Zdroj: ABF, a.s. (www.abf.cz)

Kateřina Zelená, redakce Izolace

foto: autorka