Katastrofa v Bad Reichenhallu

/autor: /

V pondělí (2.1.2006) odpoledne kolem 16. hodiny středoevropského času, se pod náporem sněhu zřítila střecha zimního stadionu v bavorském městečku Bad Reichenhall. Trosky a sníh zavalily přibližně padesát bruslících lidí, především dětí, řekla německému serveru Bild.de mluvčí bavorského Červeného kříže, Hanna Hutschenreiter.


Tragédie si již vyžádala celekem patnáct mrtvých, z toho 12 dětí ve věku devět až šestnáct let. Zraněno bylo dalších 34 osob, z nichž 18 lich bylo převezeno do nemocnice. Alespoň lehce pozitivní zprávou je výrok vedoucí odboru soudního lékařství v Salzburgu Edith Tuschové-Bauerové: „Všech 15 obětí zřícení bruslařské haly zahynulo okamžitě, nikdo nezemřel později, na podchlazení nebo umrznutí.“


„Nasazené síly by nemohly nikoho zachránit, ani kdyby se na místo neštěstí dostaly dříve,“ dodala Tutschová-Bauerová.


Zimní stadon v Bad Reichenhallu, jehož ledová plocha má klasický rozměr 60 x 30 metrů, byl postaven v sedmdesátých letech minulého století (1971). Obvodový plášť bruslařské haly byl z velké části prosklený. Hala se měla v blízké budoucnosti rekonstruovat, avšak podle německého tisku měl být její nynější technický stav v souladu se všemi mezinárodními normami.


Stadion mimo jiné využíval i místní hokejový a atletický klub EAC Bad Reichenhall. Právě hokejisté měli mít v den katastrofy od čtyř hodin trénink, který byl starostou města zrušen, kvůli možnému nebezpečí. Podle německých tiskových agentur měla být hala po čtvrté hodině vyklizena a z bezpečnostních důvodů uzavřena.


Katastrofu  způsobilo silné sněžení, které postihlo v noci na pondělí velkou část bavorských Alp. V Reichenhallu místy leží přes metr sněhu. Díky přetížení mokrým sněhem se celá střešní konstrukce zhroutila. O tom, zda nosná konstrukce střechy byla v dobrém nebo špatném stavu a zda některé osoby spojené s provozováním objektu nepochybily, rozhodne až vyšetřovací komise.


Fotografie (bild.de)


Fotografie (kurier.at)


Fotografie (n-tv.de)


Fotografie (spiegel.de)


Fotografie (aktualne.cz)


Fotografie (idnes.cz)


Příklady podobných neštěstí (cn.cz)


Článek postupně aktualizujeme. Poslední aktualizace 5.1.2005 ve 23:00 SEČ.



Problémy s tíhou sněhu na střeše měli 2.1.2006 i v ČR na Vsetínsku, kde se propadla část střešního pláště montované výrobní haly. Zde se naštěstí všem dělníkům podařilo včas utéct a havárie si vyžádala jen materiální škody v řádu cca 5 milionů korun.