Pod tíhou sněhu se prolomila střecha v Ostravě

/autor: /

Silné sněžení v minulých dnech má za následek další kolaps střešní konstrukce. Tentokrát se zřítila střecha nákupního supermarketu Lidl v Ostravě. Neštěstí se stalo dnes v půl osmé večer.


V době pádu střechy byl obchod otevřen, ale naštěstí v budově nebyli skoro žádní nakupující. Neštěstí si jen náhodou vyžádalo pouze jedno lehké zranění dvacetileté prodavačky.


V prvních hodinách po pádu konstrukce se záchranáři, podle chování psů vycvičených k hledání zasypaných lidí, domnívali, že pod troskami střešního pláště by mohli být jeden až dva lidé. Během noci se tyto obavy nepotvrdily.


Kromě psů používali záchranáři k prohledávání budovy i speciální kamery umístěné na dlouhém rameni.


Střecha se propadla přibližně nad třetinou budovy, v traktu kde jsou situovány skladové prostory. Padající konstrukce se podle všeho zachytila o regály a jen v jednom místě spadla až na zem. Díky tomu se vytvořil prostor, kudy mohli zaměstnanci uniknout ven, řekl ČTK jeden ze zasahujících hasičů.


Rozsah poškození střechy je zřejmě natolik velký, že bude nutné celou konstrukci strhnout. Agentura ČTK však sdělila, že podle prvního statického průzkumu zůstaly v pořádku alespoň obvodové stěny.


Nyní probíhá vyšetřování příčin zhroucení. Prozatím není jisté, zda je na vině pouze přílišné zatížení sněhem, kterého v Ostravě napadlo během posledních dní přes půl metru. Objevují se i spekulace, které připouští statickou poruchu nosné konstrukce způsobenou jinými vlivy než je jen přetížení sněhem.


Fotografie (ČTK)


Fotografie (cn.cz)


Fotografie (aktualne.cz)


Fotografie (idnes.cz)


Článek postupně aktualizujeme. Poslední aktualizace 4.1.2005 ve 07:20 SEČ.



V pondělí se po přetížení stěhem zřítila střecha nad kluzištěm v německém Bad Reichenhallu. Více o tomto neštěstí čtěte zde.