Memoriál Antonína Fajkoše vyhledává talenty na střechy

/autor: /

 

Zahájení slavnostního ceremoniálu

Přehled devíti uplynulých ročníků

Předávání cen sledoval zaplněný sál

Předáváním cen provázel pan Josef Krupka

Porotci a ocenění (|Plachý, Mokrenko, Štorková, Kráĺová, Dlabaja, Navara, Žajdlík, Kervitcer, vzadu Remeš, Petříček a Krupka, vepředu Fajkošová, Oláh, Georgiadiosová

Ocenění pro jedinou soutěžící – v kategorii mladých – Junior StarKonference Izolace, pořádaná expertní kanceláří Awal v rámci veletrhu Střechy Praha 2020, se už podeváté stala dějištěm vyhlášení výsledků Memoriálu Antonína Fajkoše. Jedná se o soutěž pro studenty vysokých škol, kteří v uplynulém školním roce zpracovávali zadání dotýkající se tématu střech. V ročníku 2019 se utkalo 16 prací ze 6 vysokých škol z České a Slovenské republiky.
Soutěž je pořádána každoročně na počest předčasně zesnulého milovníka a znalce střech, Doc. Ing. Antonína Fajkoše, CSc. Prázdné místo po odborníkovi jeho ražení lze zaplnit jen stěží, ale je třeba se o to aspoň pokusit. Proto vznikla soutěž, která si klade za cíl vyhledávat mladé talenty se zájmem o střechy a napomoci jejich etablování v oboru. Za devět let soutěží prošla pěkná řádka studentských prací a někteří z jejich autorů se už skutečně vydali na profesionální dráhu v oboru střech.
Letos bylo obsazení tří soutěžních kategorií vzácně vyrovnané, pouze ve skupině pro nejmladší studenty Junior Star se objevila jediná práce. Téměř srovnatelné bylo také zaměření soutěžních prací na šikmé a ploché střechy, které vycházelo v poměru 9:7. Oproti minulým letům však výrazně přibylo střech řešených jako vegetační, případně i provozní. Je zřejmé, že nastupující generace odborníků zaregistrovala potřebu ochrany životního prostředí a přizpůsobuje tomuto trendu své projekty.
Vavříny vítězů si v únoru v Praze převzali:

Kategorie DETAIL
1. místo – Ing. Jozef Hurný (STU Bratislava)
Název práce: Základná škola II. stupňa
Odborný garant: Ing. Rastislav Ingeli, PhD.
2. místo – Ing. Adam Dlabaja (VUT Brno)
Název práce: Sídlo firmy Dlabaja, a.s.
Odborný garant: Ing. Tomáš Petříček, PhD.
3. místo – Ing. Tomáš Žajdlík (VUT Brno)
Název práce: Rekonstrukce polyfunkčního domu v Uherském Brodě
Odborný garant: doc. Ing. Karel Šuhajda, PhD.

Kategorie GRAFICKÁ PRÁCE
1. místo – Ing. Matúš Harčár (TU Košice)
Název práce: Obnova historickej budovy – Radnica Starého mesta Košice
Odborný garant: doc. Ing. Marián Vertaľ, PhD
2. místo – Ing. Barbora Kráľová (STU Bratislava)
Název práce: Administratívna budova s výrobou
Odborný garant: doc. Ing. et Ing. arch. Milan Palko, PhD.
3. místo – Ing. Pavol Opett (TU Košice)
Název práce: Statická analýza krovu historickej budovy s ohľadom na jej nové využitie
Odborný garant: doc. Ing. Sergej Priganc, PhD.

Kategorie TEXTOVÁ PRÁCE
1. místo – Bc. Tomáš Navara (VŠTE České Budějovice)
Název práce: Experimentální ověření spolehlivosti doplňkových hydroizolačních vrstev šikmých střech na bázi lehkých polymerních fólií
Odborný garant: Ing. Jan Plachý, PhD.
2. místo – Ing. Marek Kervitcer (VUT Brno)
Název práce: Eliminace vzniku odpadu při opravách plochých střech
Odborný garant: Ing. David Bečkovský, PhD.
3. místo – Ing. Daria Mokrenko (TU Košice)
Název práce: Obnova strechy historickej budovy
Odborný garant: prof. Ing. Mária Kozlovská, PhD.
Vedoucí práce: Ing. Marcela Spišáková, PhD.

Kategorie JUNIOR STAR
Ocenění – Martina Štorková (ČVUT Praha)
Název práce: Zastřešení tělocvičny u ZŠ
Odborný garant: doc. lng. Šárka Šilarová, CSc.

Ve svém hodnocení porota konstatovala, že úroveň prací se rok od roku zvyšuje, a vyjádřila spokojenost, že se tak daří naplňovat hlavní cíl soutěže – zajistit oboru střech zanícené pokračovatele mezi mladou generací. Soutěž má ohlas i u firem, jak dokládá Ing. Mgr. Martin Jandík ze společnosti Izolprotan, s.r.o.: „Zaujalo mě téma jedné z oceněných prací. Rád bych si ji přečetl a na základě toho vyhodnotil, zda by měla nějaký praktický dopad či význam i pro naše izolatéry na střeše.“
Součástí slavnostního ceremoniálu bylo jmenování Ing. Marka Novotného, PhD., členem poroty, z důvodu jeho dlouhodobé podpory nastupující generace techniků. Připojil se k dosavadní odborné porotě tvořené Prof. Ing. Jozefem Oláhem, PhD, Ing. Gabrielou Fajkošovou, Ing. Janem Plachým, PhD., Ing. Tomášem Petříčkem, PhD., Ing. Josefem Remešem, Josefem Krupkou a Ing. Alenou Georgiadisovou.
Velký dík patří partnerům soutěže – bez jejich podpory a finančního přispění by nebylo možno klání nadějných studentů organizovat a ohodnotit jejich úsilí zajímavými cenami. Sponzory 9. ročníku byly společnosti Awal, Bramac, Dörken, Izomex, Prefa Aluminiumprodukte, SFS Group CZ, Stav-Invest, Tondach a Topwet.
Konec znamená začátek, a tak už nyní je možno zasílat přihlášky do jubilejního 10. ročníku Memoriálu Antonína Fajkoše – soutěže vysokoškolských studentských prací na téma střechy, které byly zpracovány v období od 1. září 2019 do 31. srpna 2020.
Sdružení Memoriálu Antonína Fajkoše, z.s.
memorial-af.cz