OSLAVA JUBILEA BYLA DŮSTOJNÁ – VŠICHNI BYLI SPOKOJENÍ

/autor: /
konference Izolace 2024

Jubilejní 25. ročník konference Izolace 2024 je za námi a může se pochlubit zcela zaplněným konferenčním sálem a bohatým programem. Pro téměř 150 posluchačů bylo připraveno 18 vystoupení přednášejících z České i Slovenské republiky, jejichž obsah lze souhrnně vyjádřit tématem konference „Poruchy nejen fotovoltaické aneb co už střecha nevydrží“.

Co se návštěvníci dozvěděli

Po několika letech s výrazně pozitivním obsahem se programová náplň vrátila ke kritice nešvarů na střechách, kterých neubývá a je potřeba z nich získávat ponaučení. Například zástupce slovenského Cechu strechárov, Bc. Karol Plaštiak, hovořil o nové směrnici pro ploché střechy s nosnou konstrukcí ze dřeva a v dřevostavbách, která čerpá z německé normy. Trend těchto konstrukcí v některých developerských projektech zesiluje a pojí se s nimi značné poruchy.
Zcela jinému materiálu – sklu, se věnoval další slovenský příspěvek, který přednesl doc. Ing. arch. Ing. Milan Palko, PhD. Představil realizaci zasklené střechy na obchodním centru a její problémy s tepelně izolačními vlastnostmi.
Ženský element ze Slovenska zastupovala Ing. Alena Vargová, která přítomné seznámila s prováděným ojedinělým, a přitom důkladným testováním mokřaďové střechy. Zjednodušeně lze říct, že se jedná o jakousi variantu zelené střechy s vodním prvkem a mnoha benefity, takže je předpokládán vzestup tohoto stavebního prvku.

Navázali jsme na loňskou fotovoltaiku

Další blok konference byl věnován fotovoltaickým problémům, jak si vytýčilo téma konference. Z oblasti teorie byla přednáška Ing. Petera Juráše, PhD. ze Žilinské univerzity o vlivu FVE panelů na teplotní režim ploché střechy.
Naproti tomu Ing. Petr Hovorka (PRAIZ) seznámil přítomné s praxí na střechách. Setkávají se například s tím že se mají vyjádřit o vhodnosti střechy k instalaci FVE v situaci, kdy už jsou panely na střeše naskladněny a skládka znemožňuje provedení dokonalého průzkumu.
Nejčastější chyby při návrhu instalace FVE z pohledu realizační firmy představil Pavel Rybníček DiS. (Izolex Moravia). Tematicky navázal pan Ivo Čintala (Base IC), když hovořil o praktických úskalích realizace FVE s ohledem na střešní plášť. Do zatím málo frekventované problematiky ochrany FVE před bleskem zabrousil Daniel Anděl z firmy DEHN.
Není cílem na tomto místě udělat úplný výčet přednesených témat, tak alespoň ještě zmiňme vystoupení, které se setkalo s největším ohlasem. Byla to přednáška Ing. Romana Vomlela z firmy Metrostav o problematických konstrukčních detailech zábradlí balkonů a teras s provozní vrstvou. Jak zajistit vodotěsnost tohoto detailu předvedl pro větší srozumitelnost na řadě obrázků.

Děkujeme všem, kteří konferenci podpořili

Pořadatelem konference byla Expertní a projektová kancelář A.W.A.L. s.r.o., odbornost obsahu za předsednickým stolem garantovali doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc., z ČVUT Praha, Ing. Lubomír Keim, CSc., jako předseda TNK 65 – Izolace staveb, Ing. Jan Plachý, PhD., z VŠTE České Budějovice a pánové Ing. Ivan Misar, PhD., a Ing. Marcel Pelech, PhD., za pořadatele.
Velké poděkování náleží firmám, které pořádání konference podpořily a bez jejichž přispění by organizace podobné akce nebyla možná. Byly to firmy AXTER CZ, Česká Správa Střech, DEHN, EEZY Publishing, EJOT CZ, FRODL GROUP, IZOLEX MORAVIA, METROTILE CZ, PUREN, ROCKWOOL, Saint Gobain/divize WEBER, TOPWET a WIENERBERGER.
Mediálními partnery byly tituly a weby Izolace.cz, Střechy-Fasády-Izolace, Konstrukce, TZB-info.cz, ESB, Materiály pro stavbu, Stavebnictví & Interiér a Stavitel.
Informace z konference Izolace 2024 si můžete připomenout v elektronickém sborníku. Pro účastníky konference automaticky zdarma, pro ostatní na vyžádání u Ing. Marcela Pelecha, Ph.D. (pelech@awal.cz).
konference Izolace 2024

konference Izolace 2024

konference Izolace 2024