Seminář – Odsolování zdiva památkových objektů

/autor: /, ,

Dne 14. listopadu jsme navštívili seminář na téma odsolování zdiva památkových objektů, kterou pořádala Společnost pro technologii památek – STOP, z.s. Akce proběhla v přednáškové aule domu ABF.

Působení vlhkosti a solí rozpustných ve vodě může nastat v zejména soklových částech těch objektů, které nejsou opatřeny funkční izolací proti vlhkosti. Poškození fasád solemi však může nastat i ve vyšších partiích..

Na semináři jsme se seznámili se základním pohledem památkáře na odsolování objektů. Byly zde zopakovány základní informace o zdrojích solí a jejich chování ve zdivu a důsledky, které vyvolávají. Přednášky zahrnovaly zejména praktické ukázky na fotografiích, což je nejpříjemnější forma pro předání informací. Zkušenosti s odsolováním zdiva v posledních letech masivně narostly, ale narůstají obavy památkářů k praktickým řešením. Seminář si kladl za cíl seznámit odbornou veřejnost s možnostmi i limity různých způsobů odsolování na památkových objektech.

Semináře s tímto i jiným tématem k ochraně památkových objektů můžete navštívit prostřednictvím Společnosti pro technologii památek – STOP, z.s. 

 

redakce Izolace