Stadiony MS 2006 ve fotbale – Hamburg

/autor: /

Hamburg, město známé především svým obrovským přístavem, se při letošním fotbalovém mistrovství světa stává nejsevernějším bodem, kam mohou jednotlivé reprezentace při bitvách o nejcenější fotbalový pohár zavítat.


Zdejší stadion, který byl od svého založení v roce 1925 až do roku 2001 nazýván Volksparkstadion, je jedním z mála tzv. pětihvězdičkových sportovních stánků, obdobně jako tomu je v případě stadionu v Gelsenkirchenu. Na přelomu tisíciletí byl do této podoby zrekonstruován nákladem 97 milionů eur.


Z našeho pohledu je v případě hamburgské areny, nyní zvané AOL Arena, nejvíce zajímavé zastřešení ochozů. Pod střechu mající celkovou plochu 35 000 m2 se vměstná až 51 055 diváků. A nikdo z nich se zde nemusí cítit špatně. Střešní konstrukce působí nesmírně lehce, což je dáno především její geometrií. Jde totiž o zavěšený lanový střešní plášť. Nosná konstrukce tvořená soustavou ocelových stojek, vzpět a táhel je impozantní nejen při pohledu z tribun, z vnější, ale i z ptačí perpektivy.


Při procházce v těsné blízkosti stadionu si možná budete připadat jako pod lešením. Jednotlivé nosné prvky jak střechy, tak tribun se nikdo nesnažil schovat a je to jen dobře. Vše co kolem vás tyčí k nebesům, chladná ocel se prolíná s drsným betonem a nad plátěnou střechou spokojeně plují oblaka.


Vlastní výběr textilní membrány, která nyní chrání diváky před nepříznivými povětrnostními podmínkami, nebyl vůbec jednoduchý. Kromě požadavků statického, konstrukčního a hydrizolačního charakteru, bylo nutné použít i materiál, který bude odolný účinkům UV záření, ale zároveň je všechny propustí do jádra arény. Pokud by toto krytina nebyla schopná splnit, trpěl by trávník na hrací ploše nedostatkem slunečního svitu a bylo by jej velmi složité udržovat v kvalitním stavu.


Doufejme, že tento krásný stánek přinese našim fotbalistům i fanouškům skvělý zážitek z nadcházejícího utkání.