Stadiony MS 2006 ve fotbale – Kolín nad Rýnem

/autor: /

Stejně jako česká fotbalová reprezentace, i my se přesouváme na návštěvu do německého Kolína nad Rýnem, kde se podíváme na RheinEnergieStadion. Kolínský stradion byl poprvé otevřen v roce 1975 a stal se sídlem místního klubu 1. FC Köln.


Během let 2001 až 2003 byl fotbalový stánek kompletně přestavěn, aniž by byl přerušen jeho provoz. Byla pouze výrazně omezena kapacita diváků. I tak se přestavba stadionu podařila, v roce 2005 byl stadion oceněn Mezinárodním olympijským výborem bronzovou medailí za jedno z nejlepších sportovišť na světě.


Přestavba stadionu byla navržena hamburgskými architekty Mainhardem von Gerkanem a Volkwinem Margem. Náklady na stavební práce se nakonec vyšplhaly bezmála na 120 milionů eur. Po rekonstrukci se na tribuny vejde až 50 997 diváků, kteří si mohou vychutnávat nejen sportovní zážitky, ale sledovat zde i různé koncerty.


Ikdyž stadion nevyniká žádnými super technickými vymoženostmi, prostředí zde je velmi příjemné. Lze říci, že architektům se podařilo docílit estetické krásy díky volbě jednoduchých linií, vhodných barev a pro sportovní stavby obvyklých stavebních materiálů jako je beton a ocel.


Střešní konstrukce překrývající všechny tribuny je tvořena soustavou ocelových příhradových nosníků, jejíž celková hmostnost je 5250 tun. Nosná konstrukce střechy byla sestavena z 1300 hlavních nosníků a dalších 1400 dílů. Vlastní střešní plášť o sklonu od 2 do 5 % uložený na příhradových vaznících je tvořen z části plechovými střešními panely (v ploše 13 144 m2) a z části průhlednými polykarbonátovými střešními deskami (v ploše 15 414 m2).