Stadiony MS 2006 ve fotbale – Gelsenkirchen

/autor: /

Pojďtě se s námi přesvědčit o tom, že při letošním fotbalovém mistrovství světa v Německu si můžete vychutnat kromě sportovních zážitků i skvělé architektonicko-technické pocity. V průběhu celého mistrovství se společně podíváme na všech 12 německých stadionů, kde se odehrají mistrovské zápasy. A kterým „fotbalovým chrámem“ začneme? Samozřejmě tím, kde naše reprezentace zahájí své vystopení, tedy v Gelsehkirchenu.


Veltins-Arena v Gelsenkirchenu je domovem slavného fotbalového klubu FC Schalke 04 a byla otevřena v srpnu 2001. Při slavnostním otevření o ní president FIFA, Josef Blätter, prohlásil: „Tak takový stadion ještě svět neviděl.“


A pravdu zcela určitě měl. Gelsenkirchenský stadion si světová fotbalová považuje. Řadí jej mezi tzv. pětihvězdičkové fotbalové stánky a mnozí z jejích zástupců neskrývají, že kdyby mohli, přisoudili by této areně hvězdiček šest.


Posuďte sami. Stavba vybudovaná za 192 milionů eur pojme při ligových utkáních 61 524 diváků a přitom jim nabídne nevídaný komfort. Přímo nad středem hřiště je zavěšena televizní kostka o rozměrech 8×7 metrů, s obrazovkami o ploše téměř 36 m2 na každé straně. V celém stadionu se nachází celkem 367 velkoplošných obrazovek, takže se nemusíte bát, že při čekání ve frontě na pivo, přijdete o nějaký důležitý moment na hřišti. Ovšem fronty tu až tak velké nejsou, jelikož kiosků se v prostorách stadionu nachází 32 a k nim vede 5 km „pivovovů.“


Z technického hlediska má Veltis-Arena opravdu hodně unikátních vlastností. Jedou z nich je možnost vysunout pomocí hydrauliky celou hrací plochu mimo stadion a tam v klidu a pohodlně renomovat trávník.


Pohyblivá je i jižní tribuna, která je postavena na 85 metrovém mostě z mohutných ocelových příhradových vazníků. Tato konstrukce umožňuje sklopení horní třetiny sedadel a zasunutí celé tribuny do útrob stadionu o 16 metrů. Při plném výkonu hydraulického mechanismu je rychlost posunu 1,0 m/min.


Za technický bombonek lze považovat posuvnou střechu. Otevíravá část střechy se nachází přímo nad hrací plochou. Je rozdělena na dvě poloviny, které se mohou kompletně zavřít nebo otevřít za pouhých 30 minut. Po úplném uzavření střešního pláště zbyde mezi oběmi křídli pouze 60 centimetrová štěrbina fungující jako ventilační otvor. Plášť celé střechy je opatřen dvojitou tenkou průsvitnou hydroizolační membránou z polytetrafluorethylenu (PTFE), díky níž je zajištěno přirozené osvětlení i při uzavřeném stavu. Avšak k dispozici je i 212 umělých svítidel, které zajištují dokonalé osvětlení nejen hrací plochy.


Nezanedbatelnou výhodou této střešní konstrukce je i její zvukoizolační schopnost. Vzhledem k přísným německým požadavkům na ochranu před hlukem z areny, je uzavíratelnost střechy využívána především při akcích odehrávajících pozdě večer. Takže pokud se zde ocitnete na koncertě nebo fotbalovém zápase po 22 hodině, vězte, že se na hvězdy blikající na noční obloze nepodíváte.