Trhliny/praskliny fóliových izolací

/autor: /,

Fóliové izolace jsou naprosto vynikající vodotěsnou izolací, když se něco neošidí. Když se šidí, tak to dopadne katastroficky, tj. životnosti, která nesplňuje očekávání těch, kteří si v dobré víře tyto izolace pořídí.

Bohužel šizení u výrobců není výjimkou a v současné době se velmi potýkáme s izolacemi, které byly provedeny dominantně v letech 2008–2013. Tato „pětiletka“ byla mimořádně katastrofická, co se týče kvality zejména fóliových hydroizolací. Evidujeme z tohoto období velké množství vadných – poruchových hydroizolačních materiálů.
Bohužel z této pětiletky je možné identifikovat velké množství obdobných pomníčků, při kvantifikaci se jedná o několik miliónů metrů čtverečních.
Doporučuji všem majitelům střešních plášťů z tohoto období pečlivou kontrolu střešních plášťů tak, aby se vyhnuly katastrofě. U fóliových izolací existuje tzv. náhlá smrt – tj. masivní kroupy, které ukončí funkčnost každého fóliového hydroizolačního povlaku, který nemá dostatečné technické parametry, tedy odolnost proti tomuto, u nás standardnímu, klimatickému namáhání.

Není možné očekávat, že se České republice kroupy vyhnou obloukem. Právě naopak.
Kroupy jsou jedním z významných fenoménů životnosti fólií. To, co jsme však zachytily na jedné ze staveb s porouchanými hydroizolacemi bylo zarážející a posunulo vnímání degradace fóliových hydroizolací do další roviny. K prasklinám nejsou nutné kroupy, ale stačí fólii ohnout do pravého úhlu. Viz následující fotografie.

 Obr. č. 1 – toto je typická kroupová proraženina

Na Obr. č. 1 je typický příklad proražení fóliové hydroizolace kroupou. Jedná se o stejnou střechu, ze které jsou i obrázky degradačních ohybových trhlin. Kromě vlastního proražení jsou v okolí bílé stopy po kroupách, které neměly dostatečnou energii k proražení fóliové hydroizolace, nicméně zanechaly po sobě stopy na povrchu fólie.

Obr. č. 2 – celkový pohled na ohybové trhliny ve fólii na zhlaví atiky

Na Obr. č. 2 a dalších je dokumentace ohybových trhlin na ohybu fólie přes atiku. To se projevilo na nejvíce osluněné části střechy. Tyto trhliny jsou ve většině případů doprovázeny průrazy po kroupách, viz Obr. č. 1.

Obr. č. 3 – zdegradovaná fólie v kombinaci s krokodýlingem (tj. absolutní degradací fólie)

Obr. č. 4 – zdegradovaná fólie s patrnou výztužnou vložkou, která je v lomu odhalená

Obr. č. 5 – další detail trhlin/prasklin v zdegradované fólii

Na předcházejících obrázcích jsou poruchy hydroizolační střešní fólie po 7 letech fungování na střešním plášti. Tedy dva roky po konci záruky. Tj. je nutné tuto fólii okamžitě vyměnit, protože hrozí její kolaps, a to nejen kroupami, ale též větrem, protože fóliové hydroizolace mají tendenci se pod větrem vlnit.
Je potřeba se vyhnout takovýmto fóliím za každou cenu. U fólií, stejně tak jako u všeho ostatního platí – „Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levnou věc“. Varuji před levnými fóliemi (ale nejen), kde je neznámý výrobce, akorát je to formulováno jako velmi výhodný nákup. To nikdy nefunguje.