Co dokáže vítr

/autor: /,
V tomto týdnu nám opět počasí připomnělo, že je potřeba se věnovat řádnému návrhu kotvení jak fasády tak především střešních plášťů.

Mnoho střech či dokonce lehkých staveb bylo zcela zničeno a zprávy o tom jsme mohli sledovat téměř v přímém přenosu. Vítr je dokonce schopný posunout i celou plechovou zastávku jak se o tom přesvědčili v Borovech na Plzeňsku.

Pokud se týká větru, pak je důležité myslet i na rozestavěné stavy, kde je nutné se věnovat i uskladněnému materiálu. Nezabezpečený a nezatížený materiál složený na střeše se stane také často obětí silného větru. Zejména pokud se jedná o lehké tepelné izolace z polystyrenu. Úklid střechy je pak velice rychlý a na Strahově v Praze o tom jistě vědí své.

Zapátrali jsme v archivu a podařilo se nám najít záběry, jak to vypadá, když se vítr opře do fóliové střechy. Možná to nebudou tak dramatické záběry jaké je možno najít různě po internetu, ale i tak je síla větru patrná.

Co dovede vítr I 
Co dovede vítr II

Na základě úvodního článku jsme dostali různé typy a také podklady k otištění k tématu větru a kotvení. Postupně je během tohto týdne zpracujeme a uveřejníme. Všem za náměty děkujeme a jako malou ukázku připojujeme následující fotografii.

o1.jpg

Články na webu izolace.cz související s tématem zatížení větrem a kotvení:

Nadkrokevní tepelná izolace a její kotvení
Poruchy kotvených střech – dvacet let zkušeností, omylů, mýtů a vítězství


Kotvené ploché střechy – prevence rizik

Zkušenosti se zpracováním kotevních plánů plochých střech