Katedrála v Santa Domingu

/autor: /

Santa María la Menor nebo také de la Encarnación je první křesťanskou katedrálou na americkém kontinentě. Postavena byla v letech 1512-1540 v pozdně gotickém stylu s prvky renesance a baroka. V r. 1546 papež Pavel III. udělil kostelu status katedrály. Tato nádherná stavba se nachází v Zoně Colonial na náměstí Colona, což je nejstarší část hlavního města Dominikánské republiky Santo Dominga. Smíchaná architektura však nejlépe odpovídá španělskému stylu té doby, protože její stavitel pocházel ze Sevilly.
Místní arcibiskup, který zde je zároveň honorárním primasem Ameriky, protože Santo Domingo byla první katolická diecéze na americkém území.
Katedrála je dlouhá 54 m, široká 23 m a na výšku měří 16 m. Před katedrálou je busta papeže Jana Pavla II. a na náměstí před katedrálou stojí pomník Cristobala Colona (Kryštof Kolumbus). V r. 1990 byla zapsána na seznam památek UNESCO.
Katedrála unikla zničení v době, kdy Santo Domingo obsadil kapitán Francis Drake, který si zde zřídil hlavní štáb, takže nebyla zničena, což se nedá říci o ostatních stavbách v Santo Domingu.

Obr. č. 1 – hlavní průčelí katedrály – směsice gotiky a renesance (možná i barokní prvky by se tam našly)

 

Obr. č. 2 – průčelí od náměstí Kryštofa Kolumba

 

Obr. č. 3 – zadní průčelí, resp. část orientovaná do zahrady

 

Obr. č. 4 – zadní průčelí

 

Obr. č. 5 – zadní průčelí s chrliči a typicky gotickými opěráky

 

Obr. č. 6 – detail chrliče

 

Obr. č. 7 – katedrální zvonice

 

Obr. č. 8 – střechy tvořené z keramických cihel

 


Obr. č. 9 – detail střechy – kde jako krytina jsou použity cihly

Tato katedrála je naprosto specifická. I když zde lze nalézti evropské prvky konstrukční, resp. tvarové, je přesně zasazena do tohoto tropického ostrova a respektuje místní klimatické podmínky. Je naprosto obdivuhodné, jak dávní stavitelé reflektovali horké klimatické podmínky v kombinaci s monzunovými dešti. Krytina není nic moc těsná, ale dokáže rychle odvést vodu. Vše ostatní se vypaří v době tepla, které je zde prakticky neustále. Samozřejmě také neexistují mrazy, které by nás a naše cihly potrápily s mrazuvzdorností. Lze tedy říci, že dávní stavitelé se uměli inteligentně koukat kolem sebe a stavěli stavby, které byly adekvátní danému prostředí. A proto je nutné, abychom se koukali kolem sebe a naše stavby vycházely z těch nejlepších zkušeností, které máme.