Elektrika na střechách

/autor: /,

V současné době, když chceme prozkoumat střechu a provádět sondy nebo obyčejně jen opravovat díry, které jsme identifikovali, nastává horor s hledáním, kde se připojíme k elektrice.

Ve většině případů je to složité bádání kudy protáhnout kabely a kde je zapojit. Aby byl na střeše kiosek, kde je možné se připojit nebo dokonce více kiosků, to se moc nestává. I když je elektřina na střechu přivedena, konečně co by pohánělo různé vzduchotechniky, tak možnost připojení je velmi vzácné, neřkuli nemožné.

V rámci jedné z našich zahraničních cest jsme potřebovali najít na střeše elektriku a připravovali jsme se na nejhorší a stovky metrů kabelů a další nepříjemnosti. No a na střeše jsme zjistili, že prakticky každá vzduchotechnika je vybavena zásuvkami, ke kterým je možné se v pohodě připojit.

Všichni jsme z toho byli víceméně v šoku, včetně našeho políra pan Přemysla Ruta, který se takto dostal do sedmého izolatérského nebe, nejen, že nemusel tahat kabely přes půl stavby. Ale prakticky kdekoliv, kde byla vzduchotechnika, tak byla i zásuvka, do které se bylo možné pohodlně připojit. Možná je to věc k přemýšlení, aby i u nás byla elektřina přivedena k zásuvce na střeše a ne že je nutné hledat jak se připojit a jak zajistit, aby Leister (fén) fungoval tam, kde je ho potřeba.

Obr. č. 1 – kiosek s elektrikou nejen 220 V, ale 389 V na střeše

Obr. č. 2 – detail předchozího

Při inspekci této střechy jsme se setkali se vším možným, ale elektřina byla vždy po ruce a musím konstatovat, že nám tato dostupnost velmi přispěla ke zdárnému provedení zadané inspekce.
Nejvíce byl překvapen náš polír, pan Přemysl Rut, který byl zvyklý hledat jak dopravit kabely o zásuvky k místu, kde jej potřeboval. Tady byly na každém rohu, což bylo naprosto příjemné a nečekané překvapení.