Světlovody vhodně prosvětlí půdní vestavby

/autor: /

Střešní okna neřeší všechny problémy


V posledních letech významným způsobem narostl počet půdních vestaveb. Není se čemu divit, vždyť civilizace přináší zvýšené požadavky na využití každého koutu stavby. Každé patro domu má své specifika a tudíž různé stavebně-technické požadavky.


U půdních vestaveb jsou především úplně jiné možnosti prosvětlení. Ve velké míře se  ve vrchních patrech domů používají k prosvětlení místností střešní okna. Jsou to velice užiteční pomocníci, ovšem i jejich užití je omezené. Každý ví, že usazení střešního okna se provádí pouze do otvorů s hloubkou kolem 30-40 cm. Máte-li vzdálenost střešní krytiny od stropu větší, popřípadě je mezi tímto prostorem půda, musíte vytvořit nějaký zvláštní světlík s využitím nějaké svrchní plastové kopule. Ovšem narůstá zde jak pracnost, tak především komplikace s kondenzací, údržbou atd.


Světlovody


Nové možnosti v oblasti prosvětlení přes půdní prostory přinášejí světlovody. Tyto nové stavební prvky umožňují prosvětlit místa, která nebylo možné dosud prosvětlit běžným způsobem.


Především u půdních vestaveb jsou střešní světlovody významným přínosem. Hlavně v domech se sedlovou střechou jsou totiž světlovody využívány v místnostech umístěných uprostřed domu, kde již běžná okna nedosvítí. Světlovod proto nejčastěji prosvětluje chodby, schodiště, koupelny, wc. V menší míře se světlovody používají na prosvětlení obytných místností, kde slouží jako pomocné doplňkové osvětlení. Stejně tak lze světlovody použít na prosvětlení kanceláří, různých pracovišť, kde světlovod může velice efektivně zvýšit především bodové osvětlení konkrétního kancelářského stolu, popřípadě pracovního ponku.


Přenos, vedení slunečních paprsků ve světlovodu se děje díky superreflexnímu povrchu v potrubí. Každá vnitřní část světlovodného potrubí obsahuje tento speciálně napařovaný povrch, který umožní téměř dokonalý odraz slunečních paprsků až do interiéru. Tím je zajištěno, že i světlovody o malém průměru dokáží významně osvětlit tmavý prostor stavby. 


Po montážní stránce se jedná o velice propracovanou sestavu prvků, které do sebe volně zapadají, takže lze světlovod rychle zabudovat do stavby a to kdykoliv i v průběhu bydlení.


Nejsou nutné žádné zvláštní nároky na stavební připravenost. Stačí vybrat vhodné místo, kam lze světlovod umístit, zkontrolovat, aby v cestě nestály žádné trámy popřípadě jiné nosné konstrukce a pak se může světlovod zkompletovat.
V konečné fázi bude na střeše umístěna střešní základna v barvě krytiny, na ní průhledná kopule, v půdním prostoru bude hliníkové superreflexní potrubí a v místnosti bude na stropě kruhový estetický kryt blížící se vzhledu běžného světla.
Světlovody se dodávají v mnoha průměrech (od 230cm až do 1 metru), čímž je rozdělena i jejich účinnost. Pro návrh světlovodu je dobré kontaktovat specialisty, kteří mají s těmito prvky dostatek zkušeností a poradí, který světlovod je pro konkrétní případ nejvhodnější.


Technický servis přímo od exklusivního dovozce



Výhradní dovozce světlovodů do střední a východní Evropy firma American Bohemian Corporation (www.abcweb.cz) nabízí kompletní technický servis a zajistí, aby byly světlovody co nejúčelněji a nejvhodněji nainstalovány. Dodává světlovody od americké firmy Odl inc. a od loňského roku také světlovody od renomované anglické firmy Sunpipe. Oboje světlovody patří ve světě k absolutní špičce a vévodí prodejnosti po celém světě.


Chyby a zkušenosti při použití světlovodů


a./ Světlovod nemá svým významem nahradit běžné nebo střešní okno.
Ano jsou případy, kdy lze světlovodem nahradit tyto standardní osvětlovací prvky, ale je důležité si uvědomit, že ne všude je to vhodné. Nesmíme zapomínat, že běžné okno má i jiné důležité přínosy pro uživatele. Můžete s ním větrat, máte vizuální kontakt s okolím a přímé sluneční paprsky v místností mají i zdravotní význam. Světlovod na schodišti či chodbě daný prostor vhodně prosvětlí a zvýrazní tím jeho ráz.


b./ Nevhodný typ světlovodu
U světlovodů je opravdu vhodné svěřit provedení návrhu i montáže specialistům. Například firma ABC Brno provádí ročně přes 500 návrhů a nacenění, takže není nutné se bát, rádi Vám poradí. Tím se předejde mnohým komplikacím při realizaci. Několikrát jsme se setkali s případy, kdy zákazník upřednostnil ten nejmenší světlovod, protože byl nejlevnější. Pak dojde ale k plýtvání penězi, protože přivedené světlo je nedostatečné a tudíž neefektivní. Naopak se také stává, že lidé použijí přehnaně velký průměr světlovodu. To je nejen neekonomické, ale navíc i na škodu, protože může v daném místě docházet k přeslunění a pobyt v tomto prostoru může být nepříjemný. 
 
c./ Orientace světlovodu na jih
Orientace světlovodu na střeše domu má velký význam. Obecně se doporučuje světlovod umístit na stranu, kam nejvíce dopadá přímé sluneční světlo. Jedině pak se dosáhne nejvyšší účinnost systému. Světlovody se chovají jako násobič slunečních paprsků, takže čím víc vstoupí, tím větší je konečný efekt.


d./ Návrh světlovodu do míst, kde není montáž technicky možná
Světlovod v základní sadě obsahuje kloub potrubí, takže ho lze natočit a přizpůsobit sklonu střech a umožňuje nasměrování na nejvhodnější místo ve stropě. Ovšem není možné světlovody po cestě několikrát natáčet, aby se vyhnulo trámu. Světlovod každým nakloubením ztrácí na účinnosti, tím pádem by při více jak dvojitém zakloubení došlo k extrémní ztrátě a světlovod by nebyl schopen přinést požadovaný efekt. Doporučuje se světlovod vést přímo svisle, popřípadě nakloněný nepatrně na jižní stranu. V ostatních případech se musí použít o třídu vyšší světlovod, který zabezpečí i za horších podmínek dostatečný efekt.


e./ Žárovka ve světlovodu není nutná, ale je užitečná
Do potrubí světlovodu lze zabudovat žárovku. Za horších světelných podmínek, za šera, v noci lze zapnout žárovku, a tím se stane světlovod běžným svítidlem. V zahraničí se využití přírodního a umělého osvětlení používá poměrně často v kombinaci se světelným čidlem, které při poklesu venkovního světla aktivuje žárovku a zabezpečí tím trvalé osvětlení například u únikových východů v průmyslových objektech, v kulturních domech, nebo na chodbách škol.


Závěr


Shrneme-li uvedené informace můžeme konstatovat, že světlovody jistě obohatí všechny moderní stavby a umožní využití i prostor, které by jinak využívány nebyly. Atraktivní vzhled každé místnosti závisí ve velké míře na kvalitním osvětlení. Se světlovody ODL a Sunpipe si tohoto luxusu může denně dopřát. Přejme světlovodu hodně slunce a uživatelům příjemné a pohodové chvíle pod jejich září.