Těšíme se na Vás i v roce 2009

Vážení přátelé internetového portálu www.izolace.cz, rádi bychom Vám všem popřáli klidné vánoční svátky a šťástný nový rok.

Vývoj netradičních tepelných izolací a jejich využití v praxi, část II.

Ve druhé části článku pana docenta Krňanského se budeme věnovat vlastnostem dřevovláknitých desek a jejich použití ve stavební praxi.

Bezpečnost práce na střechách – stále opomíjené téma

Největším omylem, který se ve stavební praxi vyskytuje je, že bezpečnost práce na střechách je spojena pouze s prováděním vlastní výstavby. Plně se zapomíná, že na střechy je nutné vstupovat i po jejím dokončení a to, ať již při provádění běžné údržby a drobných oprav, tak i při pravidelné obsluze a servisu zařízení, která se na střeše vyskytují ( klimatizační jednotky, ventilace apod. ).

Vývoj netradičních tepelných izolací a jejich využití v praxi, část I.

Pojem netradiční tepelná isolace je do jisté míry nadsázkou v tom smyslu, že materiálové báze, které tyto nově používané izolace často využívají, jsou naopak více než tradiční. Jde totiž především o tepelné izolace na biologické bázi (dřevo, ovčí vlna, konopí apod.) a potom i o jisté modifikace stávajících typů izolací, převážně na bázi minerálních vláken. Příspěvek zazněl na konferenci Izolace 2008.V další části se budeme věnovat vlastnostem dřevovláknitých desek a dalším typům tepelné izolace.

Fasády a ploché střešní pláště z hlediska požární bezpečnosti, část II.

Ve 2. části příspěvku plk. Ing. Hoška se budeme zabývat problematikou rekonstrukcí stávajících bytových domů.

Královská disciplína pokládky dlažeb a obkladů

Plavecké bazény se považují za královskou disciplínu obkladačských prací. Stavby plaveckých bazénů kladou na všechny zúčastněné vysoké požadavky, které je možno úspěšně splnit, pokud nepřipustíme v projektování a provádění hydroizolací žádné kompromisy a zapojíme potřebné technické a obkladačské know-how.

56. IFD Kongres 2008, 21. IFD Světová soutěž mladých pokrývačů

Skončila světová soutěž mladých pokrývačů, klempířů a izolatérů. Skončilo velkým úspěchem českého cechu (Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR), protože týmy klempířů a izolatérů skončily vždy na druhém místě...

Zveme Vás na 10. ročník konference Izolace 2009 – zaregistrujte se již nyní

Rok se s rokem sešel a opět je tu čas, kdy si dovolujeme pozvat Vás na další, tentokrát jubilejní, 10. ročník konference IZOLACE 2009. Již od roku 2000 pořádá společnost A.W.A.L. s.r.o. konferenci tematicky zaměřenou na problematiku stavební fyziky a stavebních izolací střešních i obvodových plášťů a spodních staveb. Konference je určena pro širokou odbornou veřejnost z řad projektantů, architektů i stavebníků.

Přijďte podpořit reprezentanty ČR z řad mladých pokrývačů a klempířů

Na letňanském výstavišti v Praze 9 proběhne ve dnech 5. - 7.11. mezinárodní soutěž mladých pokrývačů a klempířů za účasti 33 družstev ze 17 zemí Evropy.

Fasády a ploché střešní pláště z hlediska požární bezpečnosti, část I.

Na základě připravované konference Izolace 2009 dne 28.1.2009 v Konferenčním centru City na Praze 4 bychom Vám rádi přiblížili přednášku, která zazněla na minulém ročníku konference Izolace 2008. Jubilejník ročník konference Izolace 2009 Vám přinese opět téma požární bezpečnosti a naváže tak na tuto přednášku. Přinášíme Vám nyní její první část.

Základní přístupy k řešení sanací, část. II.

Pojďme společně pokračovat v základních přístupech k řešení sanací, tentokráte se zaměříme na pojistné systémy v pozemním stavitelství.

Základní přístupy k řešení sanací, část I.

Se základními přístupy k řešení sanací se seznámíme právě teď prostřednictvím přednášky, která zazněla na konferenci Izolace 2008.

Kontaktní zateplovací systémy a jejich poruchy, část II.

Ve 2. části článku si přečtete o vadách a poruchách ETICS a o chybách projektového řešení. Vady a poruchy ETICS obecně Vlastnosti zateplovacího systému, jeho návrh a aplikace by měly zaručovat odolnost vůči výše uvedeným zatížením při běžné údržbě po dobu ekonomicky přiměřené životnosti za předpokladu působení běžně předvídatelných vlivů.

Kontaktní zateplovací systémy a jejich poruchy, část I.

Jedním z dalších příspěvků, který zazněl na konferenci Izolace 2008, bylo povídání o kontaktních zateplovacích systémech a jejich poruchách. Autory tohoto článku jsou Ing. Roman Cupal a Ing. Jan Ficenec. První část článku si můžete nyní přečíst. Kontaktní zateplovací systémy se za posledních 15 let v České republice staly nedílnou součástí komplexních oprav bytových panelových domů. Systémy dodatečného zateplení jsou obecně považovány za optimální způsob snižovaní tepelných ztrát prostupem u obvodových stěn a tím potřeby tepla na vytápění.

Výskyt řas na vnějších kontaktně zateplovacích systémech, část II.

Ve 2., závěrečné části článku, si přiblížíme problematiku výskytu řas; příčiny vzniku a rozvoje řas. Mezi základní předpoklady výskytu řas náleží dostatečná dotace vlhkosti, nejčastěji ve formě dešťových srážek. V těch místech na fasádě, která jsou proti dešťovým srážkám chráněna (předstupující konstrukce balkónů, oplechování atik a parapetů atd.), k výskytu řas prakticky nedochází.

Výskyt řas na vnějších kontaktně zateplovacích systémech, část I.

V dalším článku se budeme zabývat řasami, které se vyskytují na vnějších kontaktně zateplovacích systémech. Tento příspěvek byl součástí 9. ročníku konference Izolace 2008. Zelené povlaky řas na historických objektech a pomnících jsou obecně považovány za součást „image“. U novostaveb či nově zateplených objektů, které jsou za krátkou dobu pokryty zeleným či zelenošedým porostem, je tato situace zpravidla jevem nechtěným.

Ohrožení dřevěných konstrukcí ve stavbách dřevomorkou domácí, část II.

Ve 2. části článku si přiblížíme proces rozkladu dřeva a obecné zásady sanace. Rozklad dřeva Dřevomorka domácí se řadí mezi celulozovorní dřevokazné houby, které přednostně rozkládají celulozní složky dřeva. Tento proces se označuje jako destrukční rozklad dřeva nebo též hnědá hniloba.

Nerez v klempířství

Nové materiály a technologie pronikají i do stavebnictví. Příkladem může být nerezový plech - pro klempíře materiál známý, ale u nás zatím ne příliš rozšířený. Na omezené ploše se pokusím přiblížit hlavní aspekty nerezových materiálů UGINOX a UGITOP pro klempířské účely.

Ohrožení dřevěných konstrukcí ve stavbách dřevomorkou domácí, část I.

V šestém čísle letošního roku, v časopise Střechy, fasády, izolace, vyšel článek o ohrožení dřevěných konstrukcí dřevomorkou domácí. Přinášíme Vám první část tohoto článku. Dřevo je materiál v minulosti i současné době často využívaný ve stavebnictví pro své výhodné fyzikálně - mechanické vlastnosti. Mezi ně patří především vysoká pevnost při relativně nízké hmotnosti, nízká tepelná vodivost a snadná opracovatelnost.

Pozvánka na seminář Hydroizolace a sanace ve stavebnictví

18. června dopoledne se v sídle ABF – Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí 31 v Praze uskuteční odborný seminář na téma hydroizolace a sanace ve stavebnictví.

Krytiny na šikmých střechách z pohledu historického vývoje

Vlastní historie střešních krytin začíná v okamžiku, kdy se předchůdce dnešního Homo sapiens postavil tzv. na vlastní nohy a začal hledat úkryt před nepřízní počasí. Je pak samozřejmé, že v tomto období byly jedinými krytinami nalezené přírodní materiály – dřevo a kámen. Historický vývoj krytin na šikmých střechách je obsahem příspěvku ing. Antonína Paryse. Slyšet jste ho mohli na konferenci Izolace v lednu tohoto roku.

Nejčastější chyby při montáži střešních oken

Instalace střešních oken do různých typů krytin šikmých střech se stala standardní součástí prací pokrývačských, klempířských a tesařských firem. Přesto se často setkáváme s montážními vadami. Následující článek poukazuje na nejčastější chyby a naznačuje způsob, jak se jich lze vyvarovat. Článek vyšel v časopise Realizace staveb 2/2007. www.realizace-staveb.cz

Opatření proti účinkům větru na plochých střechách

V rámci konference Izolace 2008, která se uskutečnila dne 24.1., Vás na našich stránkách budeme průběžně seznamovat s příspěvky 9. ročníku této konference. V prvním z nich si můžete přečíst o opatřeních proti účinkům větru na plochých střechách. V posledních letech, kdy nás silný vítr nešetří, si rádi necháme poradit.

Problematika ochrany plechové krytiny

Tento článek vyšel v časopise Střechy, fasády, izolace č. 3/2008. Plechová střecha, respektive plechová krytina vzbuzuje u laické veřejnosti vždy značné množství otázek. Jak dlouho vydrží? Nebude rezivět? Udrží se barva a nezmění svůj odstín? Bude se na ni chytat mech? To je jen část otázek, které kladou zájemci o střechu v podstatě všem dodavatelům těchto druhů krytin.

Regenerace panelových domů musí pokračovat

Rekordních 370 delegátů se účastnilo III. ročníku celostátní odborné konference REGENERACE PANELOVÉ VÝSTAVBY, zaměřené na sanaci obvodových plášťů, lodžií a střech.

Tremco illbruck kupuje Prosytec, Francie

Akvizicí společnosti Prosytec SAS, předního výrobce tmelů pro izolační skla, Tremco illbruck International posiluje svoji tržní pozici v Evropě. Zákazníci z této transakce budou mít prospěch díky zvětšení trhu a technickým znalostem rozšířené firmy.

Možnosti uplatnění technického konopí při výrobě tepelněizolačních materiálů, část II.

2., závěrečná část článku pojednává o tepelných izolacích z odpadního pazdeří.

Možnosti uplatnění technického konopí při výrobě tepelněizolačních materiálů

Poptávka po tepelněizolačních materiálech na materiálovém trhu ČR v posledních letech enormně rychle roste. Tuto skutečnost má za následek zpřísňování legislativních požadavků v oblasti tepelně-technických vlastností stavebních konstrukcí, proces revitalizace a zateplování bytových i rodinných domů a v neposlední řadě také růst ceny energií. Přinášíme Vám 1. část článku, který byl v loňském roce součástí 9. čísla časopisu Materiály pro stavbu.

Řádná montáž oken, část II.

Pokračujeme 2.a zároveň závěrečnou částí článku o řádné montáži oken. Obecně lze jako těsnicí materiál použít vybraných vhodných tmelů, prefabrikovaných provazů, pruhů, fólií, lepicích pásek nebo speciálních profilů. Neprodyšné a naopak pro exteriér vodě a povětrnosti odolné pásky či fólie se mohou skládat například z plastů, hliníku, elastomerů, živičného materiálu a různých jejich kombinací s ověřenou těsností..

Řádná montáž oken, část I.

Přinášíme Vám 1. část článku o řádné montáži oken. Je celá řada detailů na stavbách, které zdánlivě nevyžadují naši pozornost a v řadě případů posléze dochází k řadě objevujících se závad během užívání budovy díky benevolenci, nevědomosti či záměru “ušetřit“ finanční prostředky při realizaci. Tento článek obsahuje řadu doporučení a vysvětlení, týkajících se vytvoření dlouhodobě funkčního utěsnění připojovacích spár otvorových výplní. Najdete zde pochopitelně také materiály vhodné pro použití do připojovacích spár.