Odborná konference „Zděné objekty“

Celostátní odborná konference „Zděné objekty“ věnovaná především úsporám energií zveřejnuje svůj program.

Montáž živičných šindelů na strmých plochách

Z hlediska správného návrhu a především pokládky živičných šindelů jsou nejproblematičtější střešní roviny se sklonem převyšujícím 60°. V tomto dílu našeho elektronického poruchária živičných šindelů si ukážeme, co se může se šindelem stát na strmých plochách.

Vliv bludných proudů na řešení hydroizolací spodní stavby

V tomto článku se zaměříme pozornost na význam sekundárních izolací spodních staveb – hydroizolací ve vztahu k návrhu ochranných opatření staveb proti účinkům bludných proudů. Diskutována je funkčnost systému, jeho alternativy a rizika při poškození sekundárních izolací.

Prevence rizik při montáži kontaktního zateplovacího systému

Metoda kontaktního zateplení je v současnosti nejpoužívanějším řešením pro sanaci obvodových plášťů obytných budov. Mimo zřejmého estetického přínosu patří mezi hlavní důvody obliby této metody zejména snižování spotřeby energie, odstranění hygienických nedostatků, snížení teplotního namáhání nosných konstrukcí, prodloužení životnosti budovy nebo vytvoření podmínek tepelné pohody.

Výztužná vložka hydroizolačního pásu

Zajišťuje pevnostní a elastické vlastnosti, současně tvoří výztužní strukturu zajišťující rozměrovou stabilitu hydroizolačního materiálu. Vložky limitují řadu vlastností výsledného hydroizolačního materiálu zejména pak elasticitu.

Systém pro sanace netěsných dilatačních spár betonových konstrukcí

Prosakující dilatační spára je častým problémem betonových konstrukcí, ať už se jedná o stavby z oboru pozemního, nebo podzemního stavitelství. Tento problém se občas vyskytuje i u staveb, které jsou navrženy a zhotoveny tak, aby nebezpečí netěsností a průsaků bylo omezeno na minimum – jsou založeny principem tzv. bílé vany, a mají tedy do dilatačních spár zabudovány spárové pásy.

Živiční šindele a jejich styk s ostatními materiály

Pokrytí střešního pláště se běžně neskládá pouze z jednoho materiálu, z čehož často plynou problémy se spojováním rozdílných materiálů mezi sebou. V dnešním dílu elektronického „poruchária živičných šindelů“ se krátce zaměříme právě na problém jejich stykování s ostatními materiály.

Tragédie na moskevské tržnici

Přinášíme vám exkluzivní reportáž o tragické události na moskevské Basmanově tržnici, kde se ráno 23. února zřítila střešní konstrukce. Článek o průběhu záchranné akce a pravděpodobných příčinách katastrofy pro náš portál připravili spolupracovníci působící přímo v hlavním městě Ruska.

Izolace 2006 – coming soon !!!

Nenechte si ujít jednu z nejzajímavějších konferencí letošního roku, která se uskuteční na české půdě a bude se zajímat problematikou stavebních izolací. Jako hlavní internetový partner této akce si Vás dovolujeme upozornit, že konference IZOLACE 2006 se blíží mílovými kroky.

Vzduchová a kročejová neprůzvučnost vodorovných kcí panelových domů

Jedním z problémů panelových bytových domů je často kritizovaný přenos zvuků. Z hlediska stavební akustiky by měl každý panelový dům splňovat přípustné hodnoty hluku dle platných ČSN, vyhlášek o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací a dále navazujících předpisů.

Dach + Wand 06 – jinde a jinak

Část naší odborné veřejnosti zajímající se o problematiku stavebních izolací, střech a celkově opláštění budov, si již navykla na pravidelné výletu na německý seriál výstav zvaných Dach + Wand.

Projednání přípravy a realizace regenerace panelových objektů

Časté chyby a nedostatky při regeneraci panelových bytových domů vznikají jako důsledek nesprávného postupu při veřejnoprávním projednávání. V uplynulých letech proběhla reforma veřejné správy – byly zrušeny okresní úřady, vznikly krajské úřady a města 3. stupně jako obecné a specielní stavební úřady.

Opět padá sníh a střechy s ním…

Na sníh je letošní zima ve střední Evropě opravdu bohatá. Bohužel se vyplňuje přísloví, že všeho moc škodí... V tomto týdnu opět začalo sněžit a jak jinak, přišly další pády střech.

Adhezivita termobodů u šindelů

V našem putování po poruchách střešních plášťů, kde jsou použity živičné šindele, se nyní podíváme na problematiku adhezivity termobodů a její dopad na kvalitu pokládky krytiny.

RSS systém – spuštěno

V současnosti jsme uvedli do provozu nový systém pro urychlení a zjednodušení přístupu k odborným informací, které se nacházejí na našem portále o stavebních izolacích. Pro vás, naše internetové příznivce, to znamená...

Vlastnosti a možnosti pěnového polystyrenu

Málokdo ví, že pěnový polystyren je tak trochu českého původu. Vynalezl jej v Německu Fritéz Stastny, vývojový pracovník firmy BASF. Stejně jako spousta jiných výborných věcí (např. Viagra, dynamit, pneumatiky, airbag, fotografie, mikrovlnná trouba apod.) byl vynalezen náhodou.

ČR musí prověřit stav plochých střech

V několika následujících dnech se pro příslušníky Hasičského záchranného sboru České republiky stane prioritou kontrola stavu plochých střešních plášťů velkých hal a budov, kde se shromažďuje velké množství lidí.

Střecha výstavního pavilonu zasypala na 700 lidí

Letošní zima přinesla další katastrofu v podobě zřícené střešní konstrukce. V sobotu 28.1.2006 se v jihopolském městě Chorzow zřítila střecha výstavního pavilonu.

Kvalita vnitřního prostředí v bytech

V tomto článku se budeme zabívat jednotlivými parametry vnitřního prostředí bytů, které ovlivňují pohodu i zdravotní stav člověka i vlastní budovy. Základním opatřením k zajištění vhodného vnitřního prostředí bytů je dostatečné větrání.

Systémy vodotěsných izolací a stěrkové izolační materiály

Vodotěsné hydroizolace jsou pro velkou část stavebních objektů jedním z nejzásadnějších materiálů, který může v průběhu životnosti velmi ovlivnit výslednou hodnotu celého díla. Proto se nyní podívejme, jaké systémy vodotěsných izolací jsou nejčastější a jak si stojí dnes moderní stěrkové materiály.

Tepelně technická problematika regenerace panelových budov

Bytové stavby postavené panelovou technologií výstavby představují v současné době většinu stávajícího bytového fondu. Jejich výstavba začala po roce 1950 - bloková technologie výstavby a pokračovala po roce 1960 výstavbou pomocí velkoplošných deskových prvků až do roků 1990.

Hlavu vzhůru, padá sníh

Je zima, sem tam mrzne, někdy sněží, jindy je plískanice. Počasí je takové, jaké je a naštěstí jej nikdo ovlivnit nemůže. A pokud se svatý Petr nahoře rozhodne, že nám nadělí plno sněhu, musíme se s tím smířit a měli bychom se snažit následkům klimatických výkyvů co nelépe čelit.

Regenerace panelových budov z hlediska akustických vlastností

Nezbytným předpokladem ochrany před hlukem v místnostech budov je zabezpečení normových požadavků na vzduchovou a kročejovou neprůzvučnost mezi místnostmi v budovách a normových požadavků na neprůzvučnost obvodového pláště a jeho částí.

Pozvánka na veletrh Střechy Praha 2006

Srdečně Vás zveme na 8. ročník mezinárodního veletrhu Střechy Praha, který se koná ve dnech 26. – 28. ledna 2006 na pražském Výstavišti v Holešovicích. Veletrh je největší přehlídkou střešních materiálů, krytin, oken, doplňků, výrobků pro půdní vestavby, izolací, řemesla a služeb pro stavbu a renovaci střech...

ČSN 730601 a ČSN 730602 v novém kabátě

Na počátku roku 2006 vstupují v platnost revidovaná znění ČSN 73 0601 Ochrana staveb proti radonu z podloží a ČSN 73 0602 Ochrana staveb proti radonu a záření gama ze stavebních materiálů.

Pod tíhou sněhu se prolomila střecha v Ostravě

Silné sněžení v minulých dnech má za následek další kolaps střešní konstrukce. Tentokrát se zřítila střecha nákupního supermarketu Lidl v Ostravě. Neštěstí se stalo dnes v půl osmé večer.

Vládní návrh novely zákona o hospodaření s energií

V současné době je v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednáván vládní návrh novely zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Hlavními důvody novelizace zákona jsou platnost směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov a potřeba upřesnit některá ustanovení zákona.

Katastrofa v Bad Reichenhallu

V pondělí (2.1.2006) odpoledne se pod náporem sněhu zřítila střecha zimního stadionu v bavorském městečku Bad Reichenhall. Trosky a sníh zavalily přibližně padesát bruslících lidí, řekla německému serveru Bild.de mluvčí bavorského Červeného kříže, Hanna Hutschenreiter.

PF 2006

Našim čtenářům, partnerům a spolupracovníkům přejeme do nového roku hodně zdraví, štěstí, osobních i pracovních úspěchů.

Spoje asfaltových izolačních pásů

Článek se zabývá pevností spojů asfaltových pásů, u jednovrstvých systémů plochých střech, v závislosti na teplotě a čase. Laboratorní zkoušky pevností spojů byly provedeny dle ČSN EN 13707.