Regenerace panelové výstavby odborníky zajímá

Letošního druhého ročníku celostátní odborné konference REGENERACE PANELOVÉ VÝSTAVBY, který se konal pod záštitou JUDr. Jana Wagnera, ředitele Státního fondu rozvoje bydlení, účastnilo více než 200 delegátů z řad odborné veřejnosti. Konference pořádaná společností STAVOKONZULT se opět uskutečnila v Hradci Králové 1. – 2. listopadu 2006.

Regenerace panelových domů na poslední chvíli

Již pouze do pátku 27.října máte možnost přihlásit se na druhý ročník odborné celostátní konference REGENERACE PANELOVÉ VÝSTAVBY konané 1.-2.11. 2006 v Hradci Králové, pod záštitou JUDr. Jana Wagnera, ředitele Státního fondu rozvoje bydlení.

Zájem o Otvorové výplně předčil očekávání

Dne 10.října v Hradci Králové uspořádala společnost Stavokonzult celostátní odborný seminář Otvorové výplně stavebních konstrukcí. Celkový počet účastníků tohoto semináře dosáhl hodnoty 450 osob, čímž značně překročil odhady pořadatelů.

Regenerace panelové výstavby 2006

Specializovaný internetový portál www.izolace.cz si vás jako mediální partner dovoluje pozvat na druhý ročník celostátní odborné konference „Regenerace panelové výstavby,“ která se bude konat v králové hradeckém konferečním centru Aldis ve dnech 1. a 2. listopadu.

Porovnání kontrolních systémů z asfaltových pásů a syntetických folií

Hlavním důvodem pro navrhování kontrolních systémů z asfaltových pásů nebo syntetických folií je snaha zajistit co největší hydroizolační bezpečnost stavebních konstrukcí spodní stavby, které jsou v dalším průběhu výstavby překryty dalšími vrstvami stavebních konstrukcí a oprava případných vad a netěsností je finančně a technicky velmi náročná.

FOR ARCH 2006

Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH Praha má letos před sebou již svůj 17. ročník. Pražský veletržní areál Letňany otevře své brány návštěvníkům ve dnech 19. – 23. září 2006. Veletrh se stal tradiční událostí v oboru stavebnictví a architektura.

Otvorové výplně stavebních konstrukcí

Počet závazně přihlášených účastníků celostátního odborného semináře Otvorové výplně stavebních konstrukcí, konaného dne 10.10. 2006 v Hradci Králové, překročil hodnotu 150 delegátů.

Environmentálně efektivní materiály pro stavební konstrukce

Snižování energetické náročnosti staveb je dosud spojováno především se snížením potřeby energie na vytápění či chlazení, větrání, popř. energie spojené s provozními zařízeními v budovách. Tento pohled však nezohledňuje energii nutnou na výrobu stavebních materiálů, jejich dopravu na staveniště a uložení v konstrukcích, popř. energetické nároky spojené s jejich demolicí, recyklací nebo skládkováním.

Výstavba metro IV.C1 – zkušenosti z aktivace pojistného injekčního systému

Hydroizolace ostění tunelových staveb se v současnosti provádějí především ze speciálních hydroizolačních fólií. Většinou se jedná o propracovaný systém výrobků, který kromě vlastní hydroizolační fólie obsahuje také těsnicí pásy do dilatačních spár, různé tvarovky a kotevní prvky, ochranné geotextilie a speciální lepidla.

Snižování přenosu vibrací od dopravy základovým prostředím do budov

Zdrojem vibrací, které se šíří podložím do základů budov, jsou dynamické účinky pohybu vozidel po pozemních nebo podzemních komunikacích. Obvykle se tyto dynamické účinky označují jako technická seismicita od povrchové nebo podpovrchové dopravy. V řadě případů může být přenos vibrací od dopravy do konstrukce budov usnadněn bezprostředním kontaktem konstrukce vozovky nebo tunelové roury se základy budovy a navazujícími zdmi objektu.

Hydroizolační foliové systémy Fatrafol

Každý z nás si představí pod pojmem voda život. Ve stavebnictví je tomu ovšem naopak. Na většinu stavebních materiálů a konstrukcí má voda neblahý vliv a proto musíme tyto stavební konstrukce před ní chránit.

Problematika provádění parozábran šikmých zateplených střech

Při vytváření zateplených šikmých střech či dodatečného zateplování podkrovních prostor již mnozí stavebníci, projektanti i investoři pochopili, že v takové konstrukci je nutno použít dostatečnou vrstvu či vrstvy odpovídajícího tepelného izolantu, vytvořit odvětrávací vzduchové mezery mezi tepelnou izolací a střešní krytinou, popř. pod střešní krytinou použít správný typ podstřešní pojistné membrány či fólie.

Montáž asfaltových šindelů za nízkých teplot

Je vám v těchto letních dnech horko? Pojďte se s námi na chvilku ochladit nahlédnutím na problematiku pokládky asfaltových šindelů na střechách během chladných zimních dní.

Stadiony MS 2006 ve fotbale – Hamburg

Hamburg, město známé především svým obrovským přístavem, se při letošním fotbalovém mistrovství světa stává nejsevernějším bodem, kam mohou jednotlivé reprezentace při bitvách o nejcenější fotbalový pohár zavítat.

Stadiony MS 2006 ve fotbale – Kolín nad Rýnem

Stejně jako česká fotbalová reprezentace, i my se přesouváme na návštěvu do německého Kolína nad Rýnem, kde se podíváme na RheinEnergieStadion. Kolínský stradion byl poprvé otevřen v roce 1975 a stal se sídlem místního klubu 1. FC Köln.

Stadiony MS 2006 ve fotbale – Gelsenkirchen

Pojďtě se s námi přesvědčit o tom, že při letošním fotbalovém mistrovství světa v Německu si můžete vychutnat kromě sportovních zážitků i skvělé architektonicko-technické pocity. V průběhu celého mistrovství se společně podíváme na všech 12 německých stadionů, kde se odehrají mistrovské zápasy.

Jednovrstvé obvodové cihelné konstrukce

Stále se zvyšující nároky na snižování potřeby tepla v budovách se promítly do požadavků na maximální přípustné hodnoty součinitelů prostupu tepla U (dříve k) téměř všech stavebních konstrukcí. Konstrukcemi, které zhruba z 25 - 30 % ovlivňují celkovou potřebu tepla na vytápění budov, jsou obvodové stěny.

Po roce v novém…

V květnu 2005 jsme pro všechny příznivce stavebních izolací spustili novou verzi portálu www.izolace.cz, která byla připravena především proto, aby se zde každý návštěvník cítil komfortně, našel co nejvíce odborných informací, kontaktů, apod.

Betonové vodonepropustné konstrukce

Předmětem tohoto článku jsou betonové vodonepropustné konstrukce, jejichž vodotěsnost je dosažena bez použití povlakových (bariérových) hydroizolací. Hlavním představitelem tohoto druhu konstrukcí je tzv. bílá vana.

Biologické napadení stavebních materiálů

Význam řas jako dílčího biokorozního faktoru byl objeven relativně nedávno. Ještě v 70 letech minulého století byly řasy považovány pouze za předchůdce vyšších rostlin a symbionty lišejníků. Teprve další výzkum prokázal spoluúčast řas při postupné degradaci uměleckých kamenných artefaktů, archeologických objektů, fasád domovních objektů i některých typů střešních krytin.

Konference ZDĚNÉ OBJEKTY

Konference "Zděné objekty" s podtitulem "Snižování energetické náročnost, zlepšení užitných vlastností," začne již za několik dní.

Výhody izolací staveb z FPO

V úvodu je nezbytně nutné se zmínit o původu plastů, aby se daly pochopit vlastnosti jednotlivých materiálů používaných v izolacích střech a spodních částí staveb proti vodě.

Utěsnění prostupů inženýrských sítí hydroizolacemi

V současné době budeme jen těžko hledat budovu, do které by nebyly zaústěny inženýrské sítě. Jedná se o silové či sdělovací kabely, vodovodní, odpadní nebo plynové potrubí. Že je spolehlivé utěsnění vstupů důležité, lidé zjistí většinou až ve chvíli, kdy do budovy proniká vlhkost nebo dokonce voda a plyn.

Zásady montáže střech z asfaltových šindelů

V dnešní době lze asi obtížně hledat pokrývačskou firmu, která se ve své praxi nesetkala s realizací střechy z asfaltových šindelů. Přes veškerou osvětu ze strany seriozních prodejců krytiny se lze, bohužel, často setkat u montážních firem s naprostou neznalostí tohoto produktu a neznalostí základních pouček, jejichž respektování vede ke kvalitně odvedené práci.

Ochrana staveb proti radonu z podloží

Na počátku roku 2006 vstupují v platnost revidovaná znění ČSN 73 0601 Ochrana staveb proti radonu z podloží a ČSN 73 0602 Ochrana staveb proti radonu a záření gama ze stavebních materiálů. Revize byly vyvolány změnami legislativních předpisů (vyhláška 184/1997 Sb. byla nahrazena vyhláškou 307/2002 Sb. o radiační ochraně), zavedením nové metodiky pro stanovení radonového indexu pozemků a v neposlední řadě novými poznatky o účinnosti protiradonových opatřeních.

IBF 2006

Brány výstavního areálu v Brně se po roce znovu otevírají pro všechny příznivce stavebnictví nejen z České republiky, ale i ostatních zemí, blízkých i dalekých. Jeden z mála kvalitních stavebních veletrhů u nás bude otevřen od 25. do 29. dubna v čase 9:00 až 18:00.

Stavebně-energetické a environmentální souvislosti navrhování obvodových konstrukcí budov

Jednou ze zajímavých otázek stavebního výzkumu i budoucí praxe nepochybně je, zda mohou obvodové konstrukce budov, u kterých se pochopitelně snažíme o minimální prostup tepla a v širších environmentálních souvislostech i o jejich co nejnižší negativní vliv na životní prostředí, plnit i ambicioznější cíle.

Historie zelených střech

Od těch dob, co člověk přišel na to, jak chránit svou hlavu před nepřízní počasí, se snaží do svých obydlí dostat alespoň kousek přírody, před kterou se vlastně schoval. Díky neustálé touze po spojení s přírodou se v našich obydlích vyskytují květiny, domácí mazlíčci od psů a koček, přes akvarijní rybičky až po různé exotické ptactvo, plazy a pod.

MosBUILD 2006

V minulém týdnu se v Ruské metropoli Moskvě konala významná mezinárodní stavební výstava zvaná MosBUILD. Není sporu, že Rusko a bývalé státy tehdejšího Sovětského svazu, se na poli celosvětové ekonomiky jeví jako dynamicky se rozvíjející státy.

Odborná konference „Zděné objekty“

Celostátní odborná konference „Zděné objekty“ věnovaná především úsporám energií zveřejnuje svůj program.