Šťastné a veselé Vánoce

Všem čtenářům našeho portálu přejeme klidné prožití letošních vánočních svátků, hodně zdraví a mnoho zajímavých dárků pod stromečkem. Prožijte tyto dny v klidu a pohodě.

Užitné střechy s obráceným pořadím vrstev

Kategorie tzv. provozních, či užívaných střešních plášťů je z hlediska užitných a konstrukčních variant a možností poměrně rozsáhlá. Prakticky vždy obsahují nějakou formu tzv. těžké povrchové úpravy celkové skladby střešního plochého pláště.

Živičné šindele a jejich kotvení

Pokračováním našeho malého seriálu o poruchách šikmých střech s krytinou tvořenou živičnými šindely, je ukázka zajímavých způsobů mechanického kotvení aplikovaných v praxi.

Izolace 2006 – registrujte se!

Jako internetový mediální partneři odborné konference IZOLACE 2006 jsme pro zájemce o účast na této akci otevřeli on-line registraci.

Regenerace panelové výstavby 2005

Odborná celostátní konference Regenerace panelové výstavby – místo setkání zástupců státní správy, předních odborníků s odbornou veřejností i vlastníky panelových domů.

Termodiagnostika ve stavebnictví

Pro nedestruktivní vyhledávání tepelně-technických závad v obvodových pláštích budov či kontrolu jakosti provedení tepelných izolací je často a s úspěchem používána termovizní kamera.

Omluva za problémy v on-line poradně

Pokud patříte mezi ty návštěvníky, kteří v minulých dnech využili možnosti zadání dotazu do naší odborné poradny a marně čekáte na odpověď, prosím přijměte naší omluvu. Vámi zadaná data se bohužel nedostala včas do našich rukou.

Problematika přesahů nehomogenních hydroizolací

Kvalitní natavení homogenních hydroizolací je mimo jiné spojeno s dlouhodobou spolehlivostí a vodotěsností jejich přesahů. Toto ovšem zdaleka nemusí platit u přesahů nehomogenních hydroizolací.

Tepelná ochrana budov – Část 3

Základní tepelně technická norma ČSN 730540 se v letošním roce postupně celá obnovuje. Nyní ČSNI vydal třetí část této normy, která stanovuje národní normové, charakteristické a fyzikální veličiny stavebních materiálů a výrobků, výplní otvorů, zdících prvků a zdiva.

Kontrola výstavby užitných plochých střešních plášťů

Již od pradávné minulosti se výstavba všech druhů objektů, chatrčemi počínaje a mrakodrapy konče, dělí na několik velice významných etap. Každá pak je něčím specifická a hraje významnou roli v rámci celého díla, ať už pozitivní či negativní.

Živičné šindele – chyby v odvětrávání

Pro správnou funkci a dlouhodobou životnost šikmého střešního pláště krytého živičnými šindely je zajištění odvětrávání. Proto se na problém odvětrání podíváme v dalším díle našeho seriálu po poruchách šikmých střech s krytinou ze živičných šindelů.

Vliv zanedbání tepelných mostů u dvouplášťových fasád

Ve své praxi se často setkáváme s tím, že při řešení návrhů tloušťky tepelné izolace u dvouplášťových provětrávaných fasád, není zvolen odpovídající výpočtový postup dostatečně vystihující tepelně-vlhkostní chování konstrukce.

Tepelné izolace pomocí počítače

Přinášíme výsledky poslední ankety, ve které jsme se ptali na otázku, zda při návrzích tepelných izolací využíváte speciální výpočtové programy.

Projektování půdních vestaveb z hlediska statiky

Při projektování půdních vestaveb je nutno vždy v první řadě zohlednit hledisko statiky. To konkrétně znamená...

Materiál pro provizorní zakrytí střech ze živičných šindelů

V minulých článcích o poruchách střešních plášťů s krytinou ze živičných šindelů jste si mohli přečíst zajímavé informace o podkladu pro krytinu. Nyní si ukážeme, čím je vhodné v případě potřeby připravený podklad zakrýt, aby nedošlo k znehodnocení celé střešní skladby.

konference IZOLACE 2006

Portál www.izolace.cz se i pro letošní rok stal hlavním internetovým partnerem připravované odborné konference o stavebních izolacích a stavební fyzice nazvané IZOLACE 2006.

Vyrovnání podkladu

V našem malém putování po poruchách šikmých střešních pláštů s krytinou ze živičných šindelů pokračujeme krásnou ukázkou špatného vyrovnání podkladu před aplikací krytiny.

Stříkané PUR hydroizolační systémy Coniroof/Conipur na plochých střechách

Nesprávně navržená nebo nesprávně provedená střecha negativně ovlivní nejen funkci celé budovy, ale zvýší se tím náklady vynaložené na údržbu a opravu po dobu její životnosti. Proto je třeba navrhnout vhodný hydroizolační systém a to jak z hlediska vodonepropustnosti, tak i z hlediska co nejkvalitnější aplikace hydroizolace na stavbě včetně opracovatelnosti detailů.

Regenerace panelové výstavby 2005

Odborná celostátní konference Regenerace panelové výstavby – místo setkání zástupců státní správy, předních odborníků s odbornou veřejností i vlastníky panelových domů.

Tepelné izolace podkroví v šikmé střeše

V několika uplynulých letech jsme se měli možnost setkat s mnoha reklamacemi staveb se šikmými střechami. Námitky uživatelů a investorů, neboť to byla výhradně tato skupina, která se s námi kontaktovala, se týkaly převážně výskytu nadměrné vlhkosti a kapalné vody ve střešní skladbě.

Účelové plochě strechy

Účelová plochá strecha je strecha, ktorá je určená na trvalé využívanie (napr. na rekreačné, športové, parkovacie účely, pestovanie rastlín atď.), jej nosná konštrukcia, skladba vrstiev strešného plášťa a úprava doplňujúceho súvrstvia musí zodpovedať predpokladanému druhu prevádzky.

Střechy, fasády, izolace

"Střechy, fasády, izolace" je odborný časopis vycházející měsíčně v České a Slovenské republice. Publikaci vydává nakladatelství Mise s.r.o. V 9. čísle pro vás redaktoři připravili následující zajímavé články.

For Arch 2005

Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH Praha 2005 má letos před sebou již svůj 16. ročník. Pražský veletržní areál Letňany otevře své brány návštěvníkům ve dnech 20. – 24. září 2005.

Světlovody vhodně prosvětlí půdní vestavby

V posledních letech významným způsobem narostl počet půdních vestaveb. Není se čemu divit, vždyť civilizace přináší zvýšené požadavky na využití každého koutu stavby. Každé patro domu má své specifika a tudíž různé stavebně-technické požadavky.

Střešní pláště s vegetační vrstvou

Střechy s vegetační vrstvou přispívají k ekologické, ekonomické a estetické výstavbě. Významně přispívají ke zlepšování ovzduší, přispívají ke zpříjemňování životního prostředí, chrání stavební konstrukci, zadržují dešťové srážky, chrání podstřešní byty proti přehřívání a přispívají ke snížení energetických ztrát.

Výpočtové modelování konstrukcí podkroví

Při tepelně technickém posouzení šikmých střech a dalších konstrukcí vestavěného podkroví je třeba obvykle vyřešit několik specifických problémů počínaje vlivem opakujících se tepelných mostů ve skladbě konstrukce a konče například vlivem mechanického upevnění parozábrany.

Akustické systémy STO

Smyslové vjemy navozují náladu a vzbuzují emoce, optické a akustické podněty ovlivňují nejvíce naše pocity. Zvuk působí bezprostředně na centrální nervový systém, a tak mají například hlasitost zvuku, frekvence a četnost zdrojů zvuku vliv na dobrou pohodu a schopnost koncentrace.

Asfaltové šindele a nevhodný podklad

Opět vám všem odkryjeme další z mnoha příčin poruch střešních plášťů, které mají krytinu z asfaltových šindelů. Nyní se zaměříme na požadavky podkladu, resp. na tloušťku vlastního záklopu.

Solární fotovoltaické systémy pro ploché střechy

Hledání obnovitelných environmentálních zdrojů energie a podpora jejich využívání je v současné době jedním z předních politických témat jak orgánů EU tak i státních orgánů České republiky. Dochází k postupné harmonizaci českých zákonů s právem EU, v daném případě se Směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2001/77/ES o podpoře elektrické energie z obnovitelných zdrojů a spolu s tím se rozvíjí i příslušná státní dotační politika.

Využití pěnového skla v provozních střechách

Pěnové sklo je tepelně izolační materiál na bázi skla, který se svými doplňkovými vlastnostmi výrazně odlišuje od ostatních tepelných izolací. Díky svým unikátním vlastnostem, především extrémně vysoké pevnosti v tlaku spojené s nestlačitelností, je tento materiál ideální tepelnou izolací pro střešní konstrukce zatížené tlakem. Do této skupiny konstrukcí patří vedle střech pochozích a pojezdných také heliporty, střešní zahrady, střechy zatížené technologiemi apod.